Дневни центар за здраво старење за љепши и богатији живот старијих особа

У просторијама мјесних заједница Побрђе и Булевар, у Улици Симеуна Ђака број 15, данас је отворен Дневни центар за здраво старење, пројекат који се релаизује у оквиру акције „Бања Лука људског лица“.

Градоначелник Игор Радојичић, који се данас дружио са старијим суграђанима у овом центру, истакао је да Град дужну пажњу поклања особама треће животне доби.

  • Овдје је конкретно ријеч о проширењу програма здравог старења. Поред здравствених потешкоћа, главни проблем старије популације је питање слободног времена и укључености у друштвени живот. Циљ овог програма јесте да се старијим људима понуде различите активности у које би могли да се укључе. Град има преко 35.000 пензионера и циљ нам је да у што више мјесних заједница понудимо садржаје и програме за богатији живот особа треће доби – рекао је Радојичић.

Директор Центра за социјални рад, Ирена Јолџић, нагласила је да је највећи проблем особа треће животне доби усамљеност и да се овим активностима настоји оплеменити живот ове популације, кроз дружење и заједничке тренутке.

  • Поводом 1. октобра – Међународног дана старијих особа, данас смо отворили овај дневни центар гдје ћемо сваког дана, од 9.00 до 13.00 часова, организовати различите радионице, које ће у потпуности бити бесплатне и сви суграђани треће животне доби су добро дошли. Реакције у мјесним заједницама, гдје већ постоје програми, су веома добре, а имамо велики интерес за физичко вјежбање гдје са пензионерима раде професори физичког васпитања, а ту су и музика, прављење рукотворина и слично. На распологању су им и терапеути Цернтра за социјални рад, медицинско особље Дома здравља и нутриционисти – казала је Јолџић.

Партенри Града у реализацији пројекта Дневног центра за здраво старење су Центар за социјални рад, Омладински комуникациони центар, Црвени крст, Уједињене нације и невладин сектор.