Дио Лакташа добиће воду са Крчмарица

Дио становника општине Лакташи догодине ће добити воду са новог водоводног система који Бања Лука гради на Крчмарицама, у оквиру великог плана чији је циљ да се у наредне три године доведе вода у 95 одсто домаћинстава у селима око Бање Луке, саопштено је на данашњем састанку делегација Града Бање Луке и Општине Лакташи.

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, прецизирао је да у септембру креће изградња водоводног система „Чесма 3“ и „Чесма 4“, који, поред снадбијевања Крчмарица и горњих дијелова Чесме, воду требају довести и у оближња села, која припадају општини Лакташи.

– У оквиру овог пројекта, већ је направљен резервоар на Крмчмарицама, с тим да ће бити грађен и додатни резервоар за снадбијевање оближњих села који припадају Лакташима. Са своје стране, Лакташи треба да саграде тај дио водоводне мреже, а судећи по досадашњем темпу реализације овог пројекта, надамо се да ће домаћинства на овом подручју воду добити већ догодине – рекао је Радојичић.

Како је најављено, Бања Лука и Лакташи ће, поред водовода, у наредним годинама заједнички радити на још два велика пројекта – изградњи моста преко ријеке Врбас који ће спојити Трн и Пријечане, те рјешавању судбине некадашње војне имовине у Залужанима, који се, такође, налази на територији обје локалне заједнице.

Начелник Општине Лакташи Ранко Карапетровић, нагласио је да би припреме за изградњу моста између Трна и Пријечана, процјењене вриједности од 3,5 милиона КМ, требало да почну 2021. године, док би радови почели 2022. године.

– На састанку је договорено да Бања Лука и Лакташи приступе изради зонинг плана за ово земљиште, на којем се налазе спортски аеродром, аутродром и картинг стаза, са планом да двије локалне заједнице у будућности заједнички газдују овим земљиштем – рекао је Карапетровић.

Истовремено, најављено је да ће Бања Лука и Лакташи заједнички наступити према Влади РС, са захтјевом за обезбјеђење средстава за изградању обалоутврда на Врбасу, на потезу од трнског моста до ушћа рјечице Широке у Дервишима.

Дио овог пројекта већ је реализован на потезу код трнског моста, односно на граничном подручју двије локалне зајаднице. Како је наглашено, овај пројект је од изузетне важности за околна насеља која су тешко страдала у катастрофалним поплавама 2014. године.