Дигитализација: Пријављено 56 идеја за „паметни град“

Рекордних 56 идеја за „паметни град“ пријављено је за такмичење у иницијативама за технолошко унапређење свакодневнице, у оквиру великог пројекта који заједнички реализују Град Бања Лука и Развојни програм УН-а (УНДП).

У оквиру овог пројекта могле су бити пријављене све идеје у вези са „паметним рјешењима“ у области: саобраћаја, комуналних послова, енергетске ефикасности, електронских услуга у администрацији, јавног превоза и других.

Путем позива – организације цивилног друштва, приватни сектор, универзитети, медији и јавне институције позвани су да понуде иновативна и технолошки заснована, али прилагођена рјешења која би учинила Бању Луку паметнијим, здравијим, безбједнијим, отпорнијим, инклузивнијим и одрживијим градом.

За реализацију овог, јединственог пројекта обезбјеђено је 260.000 КМ, максималан износ по појединачном пројекту износи до 50.000 КМ.

Шефица градског Одсјека за информатику Љиљана Васојевић-Радовановић, истиче да је управо развој концепта „паметног града“ – један од четири фокуса развоја Бање Луке у наредном периоду, дефинисан Стратегијом развоја града 2018-2027. године.

-Жеља нам је да развојем града као модерног урбаног окружења, базираног на концепту паметних градова, пружимо угоднији живот како нашим суграђанима, тако и посјетиоцима. Овај позив имао је и циљ да заједно са грађанима кроз пилот пројекте промишљамо о новим идејама и сервисима, те да их тестирамо како у урбаној, тако и у руралној зони града – истакла је она.

То подразумијева, према њеним ријечима и системске измјене у самој Градској управи, од њене организације до начина пружања административних услуга, те давања грађанима већег броја нових јавних услуга и сервиса путем савремених платформи и алата.

-Желимо да модернизација и дигитализација буде заступљена у свим сферама живота – закључила је Васојевић-Радовановић, изражавајући задовољство великим број пристиглих приједлога на позив.

Планирано је да у јулу буде селекција најбољих рјешења, те да се потом и уђе у развој и претакање идеја у конкретне пројекте на терену.