Два милиона КМ за нови пут за Мотике

Изградња нове саобраћајнице од Петрићевца до Мотика, вриједне више од два милиона КМ, почеће 20. марта, најављено је из Одјељења за саобраћај и путеве. Реализација овог пројекта je од изузетне важности за овај дио Бање Луке и један је од овогодишњих приоритета градске администрације.

– Према пројекту, биће изграђено 1,2 километра модерне саобраћајнице, на потезу од тзв. Жутих зграда на Петрићевцу до објекта „Павловић турса“ у Мотикама. Пројектом је предвиђена потпуна и свеобухватна реконструкција ове саобраћајнице, што подразумијева и изградњу комплетне комуналне инфраструктуре – наводе из надлежног одјељења.

Изградњом нове саобраћајнице у Улици краља Александра I Карађорђевића, Мотике ће, као једно од брзорастућих приградских насеља са знатним приливом новог становништва, бити знатно боље повезане са остатком града.

– Саобраћајница ће бити ширине шест метара, са обостраним тротоарима ширине 1,5 метар, фекалном и оборинском канализацијом и јавном расвјетом – казали су у надлежном одјељењу.

Према пројекту, рок за извођење радова износи 180 радних дана од увођења извођача радова.

Предсједница Савјета Мјесне заједнице Мотике Ведрана Марчетић, казала је да становници овог дијела града с нестрпљењем очекују почетак градње саобраћајнице која представља жилу куцавицу њиховог насеља. Она указује на то да становници Мотика већ дуги низ година користе лошу и неусловну саобраћајницу.

– Саобраћајница је тренутно у веома лошем стању и вапи за реконструкцијом и уређењем. Захвални смо Градској управи која је препознала значај ове саобраћајнице како за наше насеље тако и за цијели град. Изградњом нове саобраћајнице, живот ће нам у многим сегментима бити олакшан, а поготово ће наши најмлађи имати много бољу безбједност приликом кретања – закључила је Марчетић.

Изградња пута за Мотике, која ће бити финансирана новцем из емисије градских обвезница, највеће је овогодишње улагање у изградњу и реконструкцију саобраћајница на подручју града.