Дани баштованства у Бањој Луци

Изложба приспјелог сезонског поврћа, које су произвели домаћи баштовани на парцелама у граду, уприличена је данас у центру града. На локацији код “Крајишке куће”, у оквиру Дана баштованства у Бањој Луци, вриједне баштоване посјетио је и градоначелник Игор Радојичић.

Он је истакао да су градске баште лијепа прича која је у Бањој Луци заживјела прије три године.

  • Углавном је ријеч о људима који се раније нису бавили пољопривредном производњом, али су успјели у свом подухвату и сваке године шире своју производњу различитих култура. Ово је била посебна година, јер је епидемија учинила своје и много више људи се заинтересовало за пољопривредну производњу. Лично, са породицом, сваке године гајим башту и будућност је сигурно у производњи хране – поручио је Радојичић.

Директор Центра за развој пољоприврде и села Драшко Илић, казао је да сваке године покушавају да анимирају што већи број наших суграђана како би се бавили производњом домаће хране.

  • Градске баште функционишу, прије свега, из љубави према том послу и из жеље да се произведе здрава храна. Преко 1.200 наших суграђана засадили су овог прољећа повртларске културе из пакета помоћи које смо обезбиједили заједно са Министартством пољопривреде, шумарства и водопривреде. Вјерујем да ће тај посао бити настављен и у наредним годинама. Многе од готових производа домаћих произвођача, наши грађани могу пронаћи на полицама “Крајишке куће” – рекао је Илић.

Директор Туристичке организације Бања Лука Ирена Радојевић, изјавила је да су градске баште  пројекат вриједан пажње и да ТОБЛ стоји на располагању за помоћ и промоцију њихових производа.

Владана Савић, у име иницијативе “Мотике у руку да нахранимо Бањалуку”, нагласила је да ова организација има градске баште на Петрићевцу, Старчевици и код Пољопривредне школе, а да од раније постоје баште на Раковачким барама у оквиру пројекта “Бањалучка градска башта”. Она је изразила увјерење да ће се производња сваке године ширити и да ће имати разумијевање надлежних у вези са додјелом површине за нове засаде.

Изложбу су организовали иницијативе „Мотике у руку да нахранимо Бањалуку“ и „Органико БиХ“ те портал Banjaluka.com. Суорганизатори су Туристичка организација Бања Лука, Центар за развој пољопривреде и села и Тржница Бања Лука.

Дани баштрованства у Бањој Луци ће трајати до 22. августа, а програм ће обухватити и баштованске радионице као и забавне садржаје.