Потписано писмо намјере о обезбјеђивању средстава за пројекте водоснабдијевања

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић и представник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Јосип Полић потписали су данас у Градској управи писмо намјере о кредитном задужењу у износу до 10 милиона евра, намјењеном изградњи примарне и секундарне водоводне мреже на подручју града.

Послије потписа писма намјере, градоначелник Радојичић објаснио је да се овим, заправо, улази у даље преговарање са ЕБРД-ом око средства за рјешавање водоснабдијевања на подручју града. Према његовим ријечима, за рјешавање критичних тачака у водоснадбијевању у овом тренутку потребно је обезбједити најмање 20-так милиона КМ, док је за потпуно рјешење потребно најмање 50-так милиона КМ.

-Нажалост, велики број сеоских и приградских насеља на подручју Бање Луке је данас без воде или са нестабилним водоснабдијевањем, а тих проблема нису лишена ни поједина градска подручја, попут Паприковца, гдје је водоводна мрежа у јако лошем стању и потребна је њена реконструкција. Конкретно, са ЕБРД-ом преговорамо око кредита у износу до 10 милиона евра који би нам био пласиран под веома повољним условима. Кредит би био пласиран на уобичајен начин, дакле преко институција БиХ, РС и града – рекао је Радојичић. Он је изразио наду да ће даљи преговори тећи успјешно и да ће у идућој години бити потписан и уговор о кредитном задужењу.

Представник ЕБРД-а Јосип Полић изразио је задовољство због тога што се, послије низа успјешних пројеката, наставља сарадња са Бањом Луком, истичући да се ова међународна финансијска институција данас, уједно, обавезала и да ће обезбједити донаторска средства за техничку имплементацију овог пројекта, а што, по процјенама, износи око 600.000 евра.

О студији модернизације јавне расвјете

Истовремено, представници  ЕБРД-а данас су презентовали и досадашњи рад на изради студије модернизације јавне расвјете са надоградњом модерних рјешења за тзв. „смарт сити“.

-Урађена је прелиминарна анализа и сада се налазимо у фази процјене колико би, која количина и на којим подручјима града би јавна расвјета била предмет замјене. Затим, и да се на основу тога израчуна калкулација потенцијалних улгања Града, са надоградњом паметних технологија попут мјерења аерозагађења, буке, алергена и слично – казао је Радојичић послије ове презентације.