Градња тротоара на Сарачици

На Сарачици ће бити изграђен тротоар и на десној страни регионалног пута Бања Лука – Бронзани Мајдан, од Тврдошке до Раваничке улице, у настојању да се повећа безбједност пјешака на овој фреквентној саобраћајаници.

Ово је, у принципу, наставак изградње тротоара у овој мјесној заједници у оквиру пројектa Града и УНПД-а „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“, након што је успјешно изграђена дионица тротоара из града према Сарачици – до аутобуског стајалишта „Липовац“.

– Савјет МЗ Сарачица је у оквиру пројекта „Јачање улоге мјесних заједница“ као приоритет за 2018. годину делегирао наставак изградње тротоара, која је започела у 2017. години. Имајући у виду да је основни циљ пројекта задовољавање потреба што већег броја грађана у мјесној заједници, то је на иницијативу грађана МЗ Сарачица, Савјет ове мјесне заједнице исказао потребу, да осим наставка изградње тротоара, он буде изграђен и са друге стране улице – казала је начелник Одјељења за општу управу Сања Павловић.

Према њеним ријечима, становници тог дијела града сматрали су неопходним да се обезбједи контитуитет пјешачке стазе све до објекта основне школе.

Како су истакли у својој иницијативи, да би се остварио циљ пројекта, потребно је да се изградња тротоара настави и са друге стране улице, на којој гравитира преко 50 домаћинстава, уз исцртавање пјешачког прелаза којим се објезбјеђује континуитет површине намијењене пјешацима, а самим тим се гарантује безбједност и заштита грађана у саобраћају.

-Имајући у виду наведено, градоначелник је цијенећи иницијативу грађана, те сматрајући је оправданом, наложио да се у буџету Града обезбједе додатна средства у износу од 16.897 без ПДВ-а за конкретан пројекат, односно за реализацију захтјева које је делегирао Савјет МЗ Сарачица. На овај начин, Град као партнер у пројекту, обезбједио је више од 50 одсто средстава за изградњу тротоара, а све у циљу заштите безбједности грађана у саобраћају – појаснила је Павловић.

Иначе, за реализацију пројекта „Јачање улоге МЗ у БиХ“, уговором између Града и УНДП-а, предвиђено је да за Град издваја 30 одсто, а партнер 70 одсто од укупно планираних средстава потребних за реализацију пројеката за сваку од шест пројектних мјесних заједница. Избор извођача радова, као и надзор над изведеним радовима je у надлежности УНДП-а, док представници Града имају консултативну улогу.