Градски подстицаји: 950.000 КМ за привреднике и самозапошљавање

Град Бања Лука издвојиће из градског буџета више од 950.000 КМ како би помогла локалним привредницима да набаве недостајуће машине и повећају производњу, а захваљујући овим субвенцијама, и 65 наших суграђана добиће новац како би сами себе запослили.

Овогодишњим подстицајима за привреду, тешким укупно 1,15 милиона КМ, 637.000 КМ биће усмјерено као помоћ за 40 локалних привредника, којима су неопходне нове машине како би осавременили производњу и повећали продуктивност.

Начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић, истиче да је право на подстицаје остварило 40 привредника, након спроведеног јавног позива.

  • Средства добијена од Града привредници морају утрошити у набавку основних средстава. Град суфинансира највише 30 одсто од вриједности основнних средстава или највише 20.000 КМ по предузећу. Набавка основних средстава се спроводи на начин да предузеће прво набави основно средство, а Град потом исплаћује свој дио за суфинансирање – објашњава начелник Комљњеновић.

Директор предузећа Дрвна галантерија „Милинковић“, Ненад Милинковић, каже да свака помоћ и подршка добро дођу у данашње вријеме, а да је за његову фирму то од великог значаја, поготово због чињенице да су прије пет мјесеци претрпјели велику штету од пожара. Он додаје да ће му средства за суфинансиерање добро доћи у набавци ТНТ машине – раскрајача за плочасте материјале.

  • Осим финансијске помоћи, ово има и другу димензију. Лично, ово доживљавам и као један вид бриге и подршке за нас привреднике, који нам показује да нисмо сами и да неко води рачуна о нама – нагласио је Милинковић.
 Фото: архива

Фото: архива

По истом јавном позиву, 65 незапослених Бањалучана ових дана добиће од 3.000 до 7.000 КМ како би сами засновали свој бизнис. Ове године, за ове сврхе ће из градске касе бити издвојено 320.000 КМ.

Град Бања Лука је ове године у буџету обезбиједио 1,15 милиона КМ за подстицаје привредницима. Поред самозапошљавања и набавке машина, ове године ће и 195.000 КМ бити уложено и у опремање кабинета практичне наставе седам средњих стручних школа, с циљем да ученици, по завршетку школовања, изађу што припремљенији за тржиште рада.

Листу предузећа која су добила подстицаје можете погледати ОВДЈЕ.