Градски буџет 132 милиона КМ, 19 милиона за крупне пројекте

Одборници Скупштине града Бања Лука усвојили су вечерас Нацрт градског буџета за идућу годину у износу од 132 милиона КМ, од чега ће 19 милиона КМ бити усмјерено у финансирање капиталних пројеката широм града.

У обраћању одборницима, градоначелник Игор Радојичић поручио је да ће у идућој години бити настављени низ већ започетих крупних инфраструктурних пројеката, укључујући и наставак изградње великог водоводног система „Црно врело“, које треба да обезбједи воду за 20.000 потрошача на рубних дијеловима града, као и изградња водовода за горње дијелове Чесме и Јагара.

– Према овом буџету, у капитална улагања биће уложено око 19 милиона КМ, а мислим да имамо могућности и за много више – рекао је Радојичић. Он је додао да ће за крупне пројекте, поред ових средстава, на располагању највјероватније бити још и кредит од још 20 милиона КМ, у којем се још преговара са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД). Тај новац, уколико се реализације тај кредит, био би искориштен за пројекте из области водоснабдијевања и изградњу нових мостова.

Поред тога, буџетом је, између осталог, планирано 800.000 КМ за доградњу и реконструкцију вртића, те више од милион КМ за нове саобраћајнице.

Истоврмено, Скупштина је усвојила и други ребаланс овогодишњег буџета. Према ребалансу, буџет је повећан за 2,7 милиона КМ, а углавном се ради о средствима која ће бити усмјерена у капиталне прохјекте.

– Ову годину ћемо завршити са преко 30 милиона КМ улагања у капиталне пројекте, што је једна од рекордних година. Градимо 19 водовода, обновљено је 19 школа, седам кружних раскрсница у различитим фазама те четири моста – навео је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић, рекао је данас да је са градоначелником Бање Луке усаглашено да се 26. децембра одржи задња сједница градског парламента за ову годину на којој ће се разматрати и приједлог буџета града за наредну годину. Он је рекао да ће буџет за наредну годину сигурно пратити и будућу Стратегију развоја града за наредних десет година.

– Буџет ће пратити све документе које усваја градски парламент и мислим да у овом тренутку имамо консензус кад су у питању скоро све политичке партије када је ријеч о развојној компоненти града – рекао је Талић и изразио мишљење да буџет за наредну годину сигурно  може задовољити све потребе града.

„Зелено свјетло“ на данашњој скупштини добио је и приједлог одлуке о нивоу буке приликом одржавања јавних манифестација. На појединим конкретним локацијама се нормирају ограничења када је у питању ниво буке. Одлука ће до краја фебруара идуће године бити у експерименталној фази гдје ће бити вршена мјерења и упозоравани они које прекрше те нормативе. Од марта ће онима који буду кршили одредбе одлуке бити изрицане казне.

Усвојено је и низ одлука о утврђивању имена 29 улица у граду, затим сет одклука из области социјалне заштите те неколико регулационих планова. Између осталих, улицде су добили Милунка Савић, Диана Будисављевић и Споменко Гостић.

Скупштина је на данашњој сједници разријешила дужности начелницу Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталију Тривић која је прихватила мандат посланика у Народној скупштини РС,  те за вршиоца дужности начелника овог одјељења поставила Невена Станића.

Истовремено, одборницима Драшку Станивуковићу и Маринку Драгишићу је престао одборнички мандат, јер су изабарани за посланике у Народној скупштини РС.