Градоначелник писао Комисији за утврђивање сукоба интереса

Градоначелник Бање Луке, Драшко Станивуковић, поднио је Републичкој комисији за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске иницијативу  за покретање поступка за утврђивање постојања сукоба интереса за Зорана Поповића.

Поповић обавља функцију директора „Водовода“ а.д. Бања Лука, а након локалних избора 2020. године изабран је за одборника у Скупштини града Бања Лука.

Чланом 5. Став (1) Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске утврђено је да изабрани представници у вријеме док врше, и три мјесеца након престанака јавне функције, не могу бити директори јавних предузећа.

Чланом 10 истог Закона, утврђено је да су изабрани представници, дужни поднијети оставку на сваку од неспојивих функција најкасније један дан прије преузимања јавне функције.

Подсјећамо да је „Водовод“ а.д. Бања Лука предузеће са оснивачким власничким удјелом Града Бања Лука.

– Сходно изложеном, будући да је Зоран Поповић задржао одборнички мандат, а није поднио оставку на мјесто директора предметног предузећа, несумњиво је да се налази у сукобу интереса. Предлажем да као надлежни независни орган у конкретном случају покренете поступак и донесете одлуку о постојању сукоба интереса, у циљу досљедне примјене и поштовања закона – наведено је у иницијативи градоначелника.