Вјештачења изван „Инцела“ обављена још прошлог мјесеца

Поводом данашњег потписивање петиције, којом се тражи „хитно вјештачење тла и ваздуха и изван круга пословне зоне „Инцел“, Градска управа Бања Лука обавјештава јавност да су вјештачења ван зоне обављена још прошлог мјесеца, у оквиру свобухватног и системског приступа рјешавању еколошких проблема на овом подручју.

Одјељење за инспекцијске послове града Бање Луке, које је још у марту ове године покренуло активности на овом подручју, обавило је узорковање, између осталог, и земљишта које се налази ван круга Пословне зоне „Инцел“. Изван круга „Инцела“, обављено је вјештачење на 19 локација, у оквиру системског истраживања у којем је узето укупно 55 узорака, који су послани на лабораторијску анализу.

Резултати ових вјештачења, заједно са осталим узорцима, биће познати током овог мјесеца, након чега ће бити представљен план за санацију стања на подручју „Инцела“.

По садржају петиције, којом се тражи нешто што је и самим иницијаторима познато да је већ урађено, јасно је да се ради о политички мотивисаном захтјеву, којим се, под паском наводне забринутости за здравље грађане, покушавају приписати себи већ предузете активности Градске управе и стварати привид да се ништа не предузима на рјешавању овог питања.

Ово је метод који је већ искориштен у случају неколико инфраструктурних пројеката на подручју града, кад су се исти политичари, с циљем личне промоције, промовисали као иницијатори пројеката, знајући да су такви пројекти већ планирани.