„Вода 1“: Почела градња водовода у Лазареву

У двије улице на подручју Лазарева почела је изградња нових водовода, у оквиру великог пројекта под називом „Вода 1“. У оквиру овог пројекта, у овој години биће изграђено 56 километара нове водоводне и канализационе мреже на ширем градском и сеоском подручју.

Док се, захваљујући повољним временским приликама, увелико ради на изградњи водовода у више приградских насеља и села, данас су радови проширени и на само градско подручје, почетком радова на два мања водоводна крака у Кајмакчаланској и Шумадијској улици.

Уз ове радове, у оквиру пројекта „Вода 1“ јесенас су почели радови и на градњи великог резервоара на подручју горњег дијела Чесме, који ће коначно ријешити проблем водоснабдијевања овог насеља, те на изградњи цјевовода према Горњој Пискавици из правца Голеша.

Резервоар у Чесми предвиђен је за запремину од 500 кубика, што ће, по предстојећој изградњи водоводне мреже, обезбједити стабилно водоснабдијевање за више од 500 домаћинстава у овом крају.

-До сада је изведено око 40 одсто радова на изградњи резервоара са пумпном станицом, док је на изградњи цјевовода према Горњој Пискавици положено око 4,5 километара цјевовода – казали су у одјељењу.

Радови у Чесми коштаће 2,8 милиона КМ, а осим горњих дијелова Чесме, овим пројектом ће вода доћи и до више сусједних села на подручју лакташке општине.

Када је ријеч  о градњи водовода на подручју Горње Пискавице, биће грађена два водовода – један у правцу Горње Пискавице са завршетком у селу Бузаџије, те други правац Радосавска – Славићка. То је, у принципу, почетак сљедеће фазе пројекта „Црно врело“ што је од виталне важности за становништво овог краја. Конкретније, наставља се градња водоводне мреже и новог резервоара на правцу од резервоара „Звијезда“ ка Горњој Пискавици преко Јовића, Чокора, Карауле, Клупа до Бузаџија. Овим пројектом, биће обезбијеђена вода за 750 домаћинстава, а вриједност пројекта је 2,5 милиона марака.

Свеукупно, за пројекат „Вода 1“ биће издвојено 7,8 милиона КМ, чиме треба да се изгради укупно 56 километара нове водоводне мреже за 2.450 домаћинстава са нешто мање од 10.000 становника.

На прољеће треба да започне и реализација новог, великог пројекта „Вода 2“, вриједности 12 милиона КМ, а у оквиру којег ће бити изграђено 50 километара нових водовода и канализације. У припреми је и „Вода 3“, који ће бити финансиран бесповратним средствима ЕУ.

Сви ови пројекти реализују се са циљем да се у року од три године постигне да више од 95 одсто становништва на територији Бање Луке добије стабилно водоснабдијевање.

 У Чесми урађено 40 одсто радова на градњи резервоара и пумпне станице (Фото архива)

У Чесми урађено 40 одсто радова на градњи резервоара и пумпне станице (Фото архива)