Вода из „Водовода“ сигурна, цвјетање алги безопасна појава

Водна инспекција Града Бање Луке данас је, заједно са технолозима бањалучког „Водовода“, изузела узорке воде из ријеке Врбас на подручју хидроакулумације Бочац, након што је примјећена промјена боје воде на локацији код ресторана „Мандико“. Узорци су предани на обраду у лабараторију „Водовода“, како би се утврдило о каквој промјене је ријеч и да ли та појава, евентуално, може утицати на квалитет воде у Врбасу.

Према процјенама стручњака, највјероватаније се ради о безопасној природној појави, односно цвјетању смеђих алги, што се догодило и у мају прошле године, кад је ова појава потврђена и налазима Института за јавно здравство Републике Српске. Ова појава настаје у комбинацији ниског водостаја и наглог пораста спољашње температуре, а што доводи до цвјетања алги.

Ради се о безопасној природној појави, која не може утицати на квалитет воде из градског водовода, која пролази кроз веома затјеван процес обраде у фабрици воде, једној од најсавременијих фабрике те врсте у овом дијелу Еврпе.

Без обзира на то, Водна инспекција, заједно са „Водоводом“, предострожности ради,  појачала је контролу квалитета воде, поготово кад је ријеч о биолошки анализама. Упоредо с тим, о овој појави биће обавјештен и Инспекторат Републике Срске с обзиром на то да је идентична појава – а претпоставља се од истог узрока – уочена и на подручју друге локалне заједнице, односно Мркоњић Града, у дијелу тока Црне ријеке.

По лабораторијској обради, јавност ће бити благовремено обавијештена о исходу анализе.