Више средстава за спорт: Бесплатни тренинзи и стипендије

У наредној години, Град ће повећати финансијска издвајања за спорт, а увећање ће се односити и на нове пројекте који су уведени ове године у циљу укључивања што већег броја дјеце у спортске активности.

Тако ће средства за један од тих пројеката – „Спорт доступан дјеци“ у 2019. години бити увећана за чак 54 одсто у односу на ову годину.

-Овај пројекат је новина коју смо увели ове године и подразумијева суфинансирање чланарина у спортским организацијама за дјецу у нижим узрасним категоријама. На тај начин, желимо да спорт приближимо што већем броју дјеце – казао је начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац, истичући да ће приједлог градског програма развоја спорта са приоритетним областима финансирања разматрати градски парламент на сједници 26. децембра.

Према његовим ријечима, овај пројекат је и један од важнијих дијелова Програма развоја спорта града за период 2018 – 2022. године, а овом новином задовољни су и родитељи, који су кроз програм суфинансирања чланарина знатно растерећени.

-Кроз овогодишњи програм суфинансирано је 1.700 чланарина, а у наредној години планирано је повећање односно да програмом буде суфинансирано 2.500 чланарина којима ће бити пружена шанса да се дјеца баве спортом у својим клубовима гдје им је то доступно – казао је Бањац и додао да ће за те намјене бити издвојено око 77.000 КМ које ће бити распоређене путем јавног позива.

Значајно повећање је и за пројекат „Развој спорта кроз школске спортске секције“, који подразумјева увођење додатних спортских секција кроз изабрану спортску активност за ученике од 2. до 5. разреда и ученике од 6. до 9. разреда основних школа.

– Град је обезбиједио средства за наставак овог пројекта и у новој школској 2019-2020. години. Када је ријеч о текућој школској 2018/2019. години, обезбиједили смо новчане накнаде за професоре који раде са дјецом и спортске реквизите и опрему за свих 26 школа – казао је Бањац и додао да је за те намјене у овој години издвојено 54.640 КМ, а за наредну годину планирано је 129.600 КМ.

По први пут, Град Бања Лука ће наредне године стипендирати најуспјешније спортисте, и то њих девет, који су накнаду из градског буџета стекли захваљујући спортским успјесима у овој години.

Бања Лука је једина јединица локалне самоуправе која на овакав начин врши додјелу стипендија спортистима на основу остварених спортских резултата, a за ову намјену у 2019. години планирана су средства у износу од 18.600 КМ.

-У складу са правилником, предложен је списак категорисаних спортиста, и то двоје спортиста првог разреда – сениора, те седам спортиста првог разреда – јуниора – казао је Бањац и додао да су спортисти разврстани у четири категорије: заслужни спортиста, спортиста интернационалног разреда, спортиста првог разреда и спортиста другог разреда.Он је рекао да је њихова категоризација извршена на основу програма развоја градског спорта за период од 2018. до 2022. године.

У наредној години за шест одсто биће увећана и средства за основни, посебни и допунски програм односно за суфинансирање програмских манифестација и такмичења или манифестација спортских организација у складу са оствареним резултатима.

Финансијска подршка неће изостати ни за пројекат обуке пливања дјеце школског узраста. И у 2019. години, Град ће платити систематске прегледе спортиста сениора.

За спортисте и рекреативце, програмом су планирана и средстава за изградњу теретана за вјежбање на отвореном, и то у МЗ Чесма код стадиона Фудбалског клуба „Рекреативо“ и у МЗ Обилићево на плажи код новог моста на локацији „Зеленог“.