Више од 300 средњошколаца на БаЛМУН конференцији

Борба против кријумчарања људи, образовани систем у Африци, спречавање трке у наоружавању у свемиру, хуманитарна криза у Јемену и Сирији неке су од тема које ће бити обрађене у оквиру овогодишње конференције „БаЛМУН“, у организацији бањалучке Гимназије, а која је окупила више од 300 ученика из десет земаља. Ова конференција одржава се у оквиру манифестације „Прољеће у Бањалуци“.

Градоначелник Игор Радојичић, који је присуствовао отварању конференције, похвалио је ученике Гимназије који раде на овом пројекту.

-Ово је изванредна прилика да млади људи из других средина дођу у Бању Луку и  упознају се са нашим градом – рекао је Радојичић.

Министарка просвјете и културе Наталија Тривић, која је отворила конференцију, истакла је да је ово прилика да млади људи стекну одређена знања и вјештине, као и критичка размишљања о актуелним темама.

-За нас је од изузетног значаја што се оваква манифестација организује у Републици Српској, јер наши млади људи имају прилику да упознају своје вршњаке из других држава, са њима разговарају и заступају своја критичка мишљења – нагласила је Тривићева.

Професорица Жана Стевић, директор „БаЛМУН“ конференције, која се организује по седми пут у нашем граду, истакла је да је ово једна од првих и највећих конференција овог типа на Балкану.

-У питању је симулација рада Уједнињених нација у којој ученици разговарају о врло озбиљним темама са којима се данас свијет суочава – рекла је она.

Ученица Гимназије Александра Љепојевић казала је да у раду конференције учествују 22 делегације из десет земаља из нашег региона, али и представиници Ирака, САД-а и Мексика.

-Ово је прилика да се млади људи упознају са политиком и проблемима данашњице, стекну нова пријатељства и упознају нове људе – нагласила је она.