Велики пројекат: Тендер за изградњу новог моста у Топлицама

Послије изградње новог моста на мјесту некадашњег Зеленог моста у Обилићеву, Бања Лука би требало да добије још један мост преко Врбаса, и то 220 метара узводно од постојећег, једносмјерног моста у Српским топлицама.

Наредне седмице биће расписан тендер за избор извођача будућег моста преко Врбаса у Топлицама, што је и један од првих корака за реализацију овог великог пројекта на терену.

– Уколико поступак јавне набавке прође без потешкоћа, надам се, да ћемо до краја октобра изабрати фирму која ће бити задужена за тај посао и да ће извођач без обзира на крај грађевинске сезоне, до краја године моћи обавити одређене радве на терену – казао је начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, додајући да је предвиђено да рок за изградњу новог моста буде 10 мјесеци.

Град ће за овај један од највећих овогодишњих инфраструктурних пројеката на подручју града, из буџета издвојити око два милиона КМ, уз додатних 600.000 КМ за градњу приступних саобраћајница.

Сандић наглашава да ће нови мост убрзати саобраћај у овом дијелу Бање Луке, те, прије свега, омогућити пролаз теретним возилима што до сада није било могуће с обзиром на то да је садашњи мост једносмјеран са ограниченом тежином.

Нови мост преко Врбаса требало би да  се гради 220 метара узводно од постојећег, једносмјерног моста у Топлицама.

Према идејном рјешењу, будући мост у Топлицама имаће распон од 65, а ширину 11 метара. Поред двије саобраћајне траке по три и по метра, биће изграђене и пјешачке стазе ширине по два метра. Овај мост примарано ће бити намијењен за теретни саобраћај, с обзиром на то да ће преко њега циркулисати теретни саобраћај у правцу Источног транзита.

Пројектом је предвиђено да мост буде грађен системом конзолне градње од челика и бетона као спрегнута конструкција. На овај начин градње пројектанти су се одлучили због конфигурације терена и изузетно уског простора на којем ће се налазити будуће градилиште.

Град је с представницима Завода „Др Мирослав Зотовић“ договорио да се садашњи мост у оквиру комплетног амбијенталног уређења у зони око бање додатно уреди и трансформише у пјешачки мост, док би се нови мост за прелаз возила градио.

 Изглед будућег моста у Српским топлицама

Изглед будућег моста у Српским топлицама