Велика помоћ за родитеље: Отворен Дневни центар за особе за психофизичким сметњама

Реконструисани објекат Дневног центра за омладину и одрасле са психофизичким сметњама отворен је данас у Лазареву, у оквиру пројекта чији је циљ да им се обезбиједи безбједан боравак и рад са стручним лицима у вријеме док су њихови родитељи или старатељи на послу.

Овај објекат смјештен је тик уз недавно отворени Дневни центар за дјецу у ризику, а отварањем објеката, Град је, уз велику помоћ иностраних донатора, ријешио један од великих проблема који је у протеклом периоду мучио градски систем социјалне заштите.

Градоначелник Игор Радојичић, који је данас обишао реконструисани објекат, изразио je увјерење да ће отварањем овог центра бити пружена квалитетна услуга нашим суграђанима који заслужује посебну пажњу заједнице, а на што нас, између осталог, обавезује и сам Закон о социјалној заштити.

– У ова два објекта биће обједињене услуге центра за социјални рад. Захвални смо донаторима, прије свега Америчкој агенцији за развој (USAID) и Католик релиф сервисu (CRS), које су пружили значајну помоћ у релаизацији пројекта. За реконструкцију објекта, издвојено је укупно 140.000 КМ, с тим да је Град учествовао са 10 одсто, а остало се односи на донацију. Донатори су омогућили реконструкцију објекта, а ми настављамо даље редовне активности преко нашег Центра за социјални рад – рекао је Радојичић.

Директор Центра за социјални рад Ирена Јолџић, изјавила је да ће корисници Дневног центра имати свеобухватну његу и да је центар намијењен особама са психофизичким сметњама који су завршили школовање или су, пак, били у систему Центра „Заштити ме“.

– До сада, они су након школовања били препуштени само својим породицама, а сада им је омогућено да овдје имају дневни боравак, уз помоћ стручних лица из ове области. Док они бораве овдје, њихови родитељи моћи ће несметано да обављају своје свакодневне обавезе и да иду на посао. Објекат је оспособљен за боравак 20 до 25 особа, а Центар за социјални рад ће процијенити која лица испуњавају услове за боравак. Захтјев за боравак у Дневном центру могу поднијети сви родитељи који имају дјецу са психофизичким сметњама, старију од 18 година. До сада, имамо 16 пријављених корисника, који ће, за почетак, боравити мјесец дана у Дневном центру како би се извршила опсервација – нагласила је Јолџићева.

Жељка Нинковић из Удружење „Дајте нам шансу – Звјездице“, партнера на реализацији овоg пројектa, изразила је задовољство што је овај проблем коначно пред рјешењем.

– Била је велика потреба за успостављање једне овакве услуге, јер родитељи, напросто, немају гдје да збрину дјецу док су на послу. Услуга креће од 1. октобра а сви родитељи који су пријавили дјецу биће обавијештени о даљим корацима – закључила је Нинковићева.

Прољетос су на истој локацији у Лазареву отворене и нове просторије прихватне станице за дјецу и омладину затечену у скитњи и Дневног центра за дјецу у ризику. Корисници ових услуга су дјеца чији је развој ометен породичним приликама, односно дјеца која су у оквиру својих породица доживјела физичко, психолошко и сексуално насиље, или су занемарена од стране родитеља/старатеља, те дјеца која су била укључена у просјачење.