Ванредна контрола чишћења: Прољећно уређење града почиње већ 18. марта

Због повећаних количина крупног отпада које грађани одлажу уз контејнере, стварајући дивље депоније, Одјељење за комуналне послове ће акцију прољећног уређења и чишћења града организовати раније него претходних година.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар каже да је ова одлука услиједила послије ванредне контроле чишћења града, коју је наложио градоначелник Игор Радојичић.

-Током ванредне контроле прошле седмице, утврдили смо да су око контејнера одложене веће количине кабастог отпада. Из тог разлога, предложено је да се одмах по завршетку рада зимске службе организује овогодишње прољећно уређење града. Такође, приједлог је да акција траје дуже него ранијих година, како би грађани имали могућност да на прописан начин одложе кабасти отпад – казао је Билчар.

Он је прецизирао да ће акција уређења трајати у периоду од 18. марта до 14. априла, те да ће градске власти набавити и нове количине контејнера, како би се јавна хигијена у граду одржала на задовољавајућем нивоу.

-Град се све више шири и постоји потреба за додатним контејнерима и корпама за одлагање отпада. Прошле године смо у сарадњи са „Чистоћом“ и Фондом за заштиту животне средине набавили 230 нових контејнера, који су распоређени на градском подручју. Овдје је потребно нагласити и обавезу инвеститора, који су дужни да за новосаграђене објекте набаве посуде за комунални отпад – казао је Билчар.

Током ванредних контрола одвоза кућног отпада, евидентирана је и појава да на контејнерским мјестима након пражњења контејнера остаје одређена количина ситног отпада. По извјештају ресорног одјељења, „Чистоћи“ ће бити предложено да ангажују додатне раднике, који би приликом пражњења контејнера чистили овај отпад уз контејнере.

Када је ријеч о ручном чишћењу града, утврђено је да је на тим пословима радним даном ангажовано 35 радника у двије смјене.

-У контроли је утврђено да се радници придржавају распореда и да су присутни на терену. Постоји потреба да у неким већим мјесним заједницама, попут Старчевице, буде ангажован и већи број ових радника – наводи се у извјештају о обављеној контроли чишћења града.

Констатовано је и да је доста контејнера оштећено, те уочена појава отуђивања точкића на потпуно новим контејнерима.

-Што се тиче хигијене ван урбаног подручја града забиљежено је да се на појединим мјестима поред контејнера стварају дивље депоније, те је издат већи број налога за уклањање тог отпада. На неким аутобуским стајалиштама због непостојања посуда за одлагање налази се одређена количина ситног отпада који је потребно уклонити. На путним правцима ван урбаног подручја града такође је присутна већа количина посипног материјала на коловозу, због чега је наложено уклањање – стоји у извјештају ресорног одјељења.

У извјештају је посебно наглашен проблем са одржавањем јавне хигијене некадашње пословне зоне „Чајевец“, а за који је у посљедње вријеме пристигао велики број примједби грађана.

-За предметни обухват није још усвојен регулациони план. Познато је да Град не располаже јавним површинама у овом обухвату, а самим тим нема ни могућност предузимања мјера на чишћењу. Према информацијама из „Чистоће“, дио предузећа на овој локацији имају уговор за одвоз отпада само за објекте, док остале површине у комплексу које се воде на приватним лицима немају уговор о чишћењу и одржавању – наводе из Одјељења за комуналне послове.

Прање улица

Према извјештају Одјељења за комуналне послове, на дневном прању саобраћајних површина радиле су двије цистерне, и то углавном у  центру града, када су временске прилике то дозвољавале. Ноћно прање улица није рађено због ниских температура. Послови на прању улица се иначе не обављају прије завршетка послова зимске службе, али је у складу са временским приликама и указаном потребом, односно због велике количине посипног материјала на улицама, издат налог да се изврши вандредно прање улица.