Буџет „дигнут“ на 155 милиона КМ, слиједе нови велики радови

Град Бања Лука утврдио је приједлог ребаланса градског буџета на износ од 155 милиона КМ,  што је за око 20 милиона више у односу на досадашњи буџет. Захваљујући домаћинском пословању и суфициту у градској каси, из ребалaнса ће бити финансирани нови велики јавни радови, укључујући градњу водоводне и канализационе мреже у селима и приграђу, новог моста у Српским топлицама и обнову школа.

Према данашњој одлуци скупштинског колегијума, о приједлогу ребаланса одборници ће се изјаснити на идућој сједници Скупштине града, заказаној за 15. мај. Свеукупно, обнорници ће разматрити 56 тачака дневног реда, а између осталог, биће ријечи о ребалансу буџета, расподјели суфицита из претходне године, намјенском кредитном задужењу за потребе водоснабдијевања и канализације, те о подстицајним средствима у функцији запошљавања.

Говорећи о приједлогу ребаланса буџета, градоначелник Игор Радојичић нагласио је да се највеће увећање односи на средства из прошлогодишњег суфицита, трансфера са виших нивоа власти, те око осам милиона КМ намјенског кредита Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за водоводе на сеоским подручјима.

– Овим ребалансом обезбјеђујемо средства за изградњу моста у Топлицама, наставак обнове „Паркића“ у центру града, неколико саобраћајница и више мањих пројеката. Предвиђена је и реконструкција више друштвених домова, први на реду је Мишин хан, али и 15 школских објеката на подручју града – навео је Радојичић и додао да ће и буџет Центра за социјални рад бити повећан за око милион марака.

Радојичић је нагласио да Град већ двије године преговара са ЕБРД о кредиту до 20 милиона КМ за потребе водоснабдијевања и канализације, али да тај посао тренутно не може бити реализован због застоја у раду институција БиХ.

– Како би премостили овај проблем, ЕБРД је пристала да директно Бањој Луци пласира кредит од четири милиона евра што је само дио наших потреба, јер град тренутно има потребу за око 50 милиона КМ инвестиција у овим областима. Ова средства утрошићемо за наставак пројекта „Црно врело“ у више праваца и то према Бронзаном мајдану, Пискавици, Радосавској, Славићки и Јовићима, затим за завршетак система за водоснабијевање горњих дијелова Чесме,  те неколико мањих пројеката водоснабдијевања у Чесми, Зеленом виру, Куљанима и Крминама, као и канализације на подручју Лауша – закључио је Радојичић.