Брисел: Представљена бањалучка кандидатура за ЕПК 2024.

Тим за кандидатуру Бање Луке за Европску престоницу културе 2024. године, заједно са градоначелником Игором Радојичићем, представио је јутрос Европској комисији бањалучку кандидатуру.

У финалу престижног такмичења, Бања Лука наступа под слоганом „Супротности се привлаче“. Након Бање Луке, данас ће се представити преостали финалисти – Мостар и норвешки Бодо.

Побједник се добија збиром гласова, а оцјењује се на основу апликације, презентације, одговора на питања, а у обзир се узима и посјета чланова ЕК сваком од градова. Побједник избора ће бити познат у сриједу око поднева.

  • Двије и по године смо радили на припреми кандидатуре и ријеч је о заиста обимном послу на припреми низа пројеката који би, заправо, требало да буду основа те апликације. Јутрос смо имали веома дугу и напорну презентацију са питањима која су се односила на различите сфере живота код нас. Очекујемо најбоље, ми смо са своје стране учинили све и са оптимизмом чекамо одлуку. Наглашавам да је ово невјероватна развојна шанса за наш град, јер град са овом титулом добија потпуно нов идентитет и нову димензију, поготово у међународним оквирима. Култура за собом вуче велики број долазака људи у наш град, међународну репутацију и то би био потпуно нови моменат у развоју нашег града – рекао је градоначелник Игор Радојичић уочи финала избора за ЕПК 2024. године

У протекла два дана обављане су посљедње припреме пред пут у Брисел, а сви који су заинтересовани, моћи ће у директном преносу да прате проглашење Европске престонице културе за 2024. годину. Наиме, пренос ће бити обезбијеђен на званичној фејсбук страници Града Бање Луке, а захваљујући страници Креативна Европа (Cretive Europe). Пренос ће почети у сриједу, 25. септембра, у 11.30 часова.

Заједно са бањалучким тимом, у Бриселу су и начелници партнерских градова у овом пројекту, Бихаћа и Јајца – Шухрет Фазлић и Един Хозан.

  • Ми смо у истом пројекту, јер је ово заједничка прича наша три града. Желимо да свим грађанима БиХ понудимо нешто ново и оптимистичније, а комплетан пројекат смо припремали са пуно жеље и добре енергије – рекао је градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић.
  • Наша очекивања су испуњена, јер смо ми у Јајцу доста тога добили самим радом на кандидатури и повезивању са Бањом Луком и Бихаћем. Та сарадња ће се сигурно наставити без обзира на исход избора у Бриселу. Уколико Бања Лука добије кандидатуру онда ће то бити додатни стимуланс да радимо још боље и јаче – казао је Един Хозан, начелник Општине Јајце.