Билчар: Вода за прве потрошаче са „Црног врела“

У 2019. години, Бању Луку очекују даља улагања у водоснабдијевање, нови вртићи, обнова зеленила и подизање нових дрвореда, уз истовремене, значајне напоре на подизању градске хигијене, изјавио је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Представљајући неке од најважнијих пројеката за идућу годину, Билчар је најавио да ће један од највећих пројеката бити увезивање свих кракова цјевовода великог водоводног система „Црно врело“, које у будућности треба да обезбиједи водоснадбијевање за 20.000 потрошача са подручја рубних дијелова Бање Луке и Приједора.

У оквиру овог система, најприје ће воду добити потрошачи који се снабдијевају са Ђурића главице,  а потом и они са Дедића локве – рекао је Билчар.

Са друге стране, у идућој години очекује нас и градња вртића „Колибри“ у Лазареву, а заједно са Развојним програмом УН-а (УНДП), у плану је и обнова вртића „Јежева кућица“ у Новој вароши, најстаријег градског забавишта које је тренутно у изузетно лошем стању.

Када је у питању озелењавање града, Билчар је најавио да ће и у 2019. години бити засађено 1.000 нових садница, укључујући и „Алеју матураната“, коју ће садити сви бањалучки матуранти. Истовремено, планирано је да се поједине запуштене зелене површине на подручју града трансформишу у парковске површине, с тим да би и Лазарево требало добити потпуно нови парк.

Поред тога, у идућој години нас очекује почетак пројекта изгтрадње новог азила за псе у Мотикама – рекао је Билчар и додао да је планом комуналне потрошње за све неведено предвиђено девет милиона КМ.

 Црно врело - фото архива

Црно врело - фото архива