Бањој Луци признање за пројекат нове топлане

Град Бања Лука освојио је признање „TOP ENERGY 2018“ за пројекат изградње нове градске топлане на био масу, као најуспјешније изведени пројекат у категорији обновљивих извора енергије у Источној и Југоисточној Европи.

Ово признање, које се додјељује за најуспешније реализоване пројекте у области енергетике, примио је замјеник градоначелника Бање Луке Срђан Амиџић на Међународном форуму о чистим енергетским технологијама, који се данас завршава у Новом Саду, у организацији Института за европске послове из Дизелдорфа и новосадског Факултета техничких наука.

Савјет Форума, који окупља стручњаке из области енергетике, одлучио је да се Бањој Луци додијели награда за стратешку визију развоја, јачање енергетске безбједности и заштиту животне средине.

Примајући награду, Амиџић је нагласио да је овим међународним признањем још једном потврђен успјех пројекта нове градске топлане на биомасу, који ће грађанима обезбиједити стабилно даљинско гријање.

-„Еко топлане“ у раду користе дрвну сјечку, обновљиви и еколошки знатно прихватљивији енергент у односу на стара постројења на мазут. Новом топланом добили смо и финансијски одржив систем, умјесто старе „Топлане“ и њених нагомиланих дугова – казао је Амиџић.

Он је подсјетио да је послије деценијских проблема са снабдијевањем града топлотном енергијом, у фебруару ове године пуштено у рад предузеће „Еко топлане“, које је изграђено као заједничко улагање Града и компаније ИЕЕ, с тим да је градски удио у власништву финансиран кредитом ЕБРД-а.

Нова градска топлана, под називом „Еко топлане Бања Лука“, представља највећи инфаструктурни комунални пројекат у граду у посљедњих неколико деценија, и уједно, један од кључних стратешких циљева актуелне градске администрације који је и остварен за само једну гријну сезону.

 

 Форум је одржан у Скупштини Аутономне покрајине Војводине

Форум је одржан у Скупштини Аутономне покрајине Војводине