„Бања Лука људског лица“: Нови садржаји за Дом омладине, забава и за пензионере

Од идућег мјесеца на подручју града и околних села креће реализација пројекта „Бања Лука људског лица“, у чијем ће фокусу бити дјеца, омладина и особе треће животне доби, за које ће бити осмишљен читав низ активности, саопштено је на данашњем састанку градоначелника Игора Радојичића и представника цивилног сектора.

Како је речено, у фокусу пројекта биће обогаћивање садржаја Дома омладине и увођење нових програма у рад ове установе, док ће за старију популацију бити припремљен низ активност с циљем њихове социјализације и увођења у друштвене активности.

  • Дом омладине формално постоји и има свој програм, али је недовољно искориштен и концептуално недовршен. Формиран је програмски савјет Дома омладине који би требало да осмисли концепт програма у овој установи – рекао је Радојичић.

Он је објаснио да се пројекат „Бања Лука људског лица“ односи на хиљаде људи у нашем граду, а циљне групе су: дјеца, млади и особе треће животне доби.

  • Кроз ребаланс буџета смо обезбиједили средства за реализацију читавог сета пројеката који су усмјерени на ове три циљне групе. Наши партнери на овом пројекту су невладине организације, удружења грађана и неке од јавних установа. Програм који се односи за дјецу спроводиће основне школе, мјесне заједнице и биће везан за културне и едукативне активности. У Бањој Луци имамо много пензионера и старијих особа и ту више говоримо о социјализацији односно на који начин особе треће животне доби укључити у друштвене активности – истакао је градоначелник.

Илија Трнинић из организације „Перпетум мобиле“, нагласио је да је организацијама цивилног друштва повејерено да, заједно са Градом, сачине добар концепт нових садржаја у Дому омладине.

  • Ово је добар примјер за све како цивилни сектор може да помогне у организацији и креирању добрих и квалитетних друштвених садржаја. У Дому омладине ће дјеловати инфо центар гдје ће млади моћи добити све потребне информације, али ће моћи и да се окупљају и креирају разне садржаје са циљем промоције здравих животних вриједности – навео је Трнинић.

Мирко Арамбашић, секретар КУД-а „Пискавица“, казао је да ће фолклорна друштва спроводити пројекат за особе треће животне доби.

  • Потребно је да искористимо велико знање које посједују особе треће доби, да осмислимо активности како се ти људи не би осјећали усамљено. У мјесним заједницима ћемо окупити један број старијих људи и понудити им различите садржаје, од друштвених игара до плеса и фолклора. Ангажоваћемо и специјализоване особе које ће са тим људима урадити интервјуе и видјети која су њихова знања како би их могли пренијети млађим генерацијама. На крају ћемо организовати заједничко дружење људи из свих пет мјесних заједница у којима ћемо спроводити пројекат гдје ће они имати и прилику да се упознају и склопе нова пријатељства – рекао је Арамбашић.