Бања Лука у пројекту смањења емисије угљен диоксида

Град Бања Лука покренуо је процес израде Акционог плана енергетски одрживог развоја и климатских промјена (SECAP) do 2030. године, у оквиру пројекта „Повећавање улагања у јавне објекте са ниском емисијом угљен диоксида“, који реализује Развојни програм Уједињених нација (UNDP), уз финансијску подршку Зеленог климатског фонда (GCF).

Прва активност у оквиру овог пројекта биће усвајање одлуке о приступању споразуму градоначелника за климу и енергију и изради Акционог плана за одрживу енергију и борбу против климатских промјена, који има за циљ смањење емисије CO2 за најмање 40 одсто до 2030. године ефикаснијим кориштењем енергије и већом употребом обновљивих извора енергије.

Ова одлука наћи ће се на децембарској сједници градског парламента.

По усвајању ове одлуке, биће именован тим за израду Акционог плана и Савјетодавне групе за одрживу енергију и борбу против климатских промјена, коју би чинили релевантни актери друштвених и развојних процеса на подручју града.

SECAP је кључни документ који презентује начин на који ће локалне власти допринијети имплементацији конкретних активности које имају за циљ унапређење адаптацијских способности на локалном нивоу у односу на климатске промјене, као и напорима који се улажу за смањивање емисије стакленичких гасова. Темељи се на референтном инвентару емисија и оцјењивањима ризика и изложености који садрже анализу тренутног стања. Ови елементи служе као основа за утврђивање свеобухватног комплета радњи које локална тијела власти планирају извршити како би остварили циљеве за прилагођавање и ублажавање утицаја климатских промјена.

У плану се користе резултати Референтног инвентара емисија са циљем идентификације најзначајнијих подручја у којима је могуће предузети конкретне акције и која дају највише потенцијала за достизање циљане редукције CO2 од јединица локалне самоуправе. План дефинише конкретне мјере редукције, као и временске оквире и одговорности, који ће дугорочну стратегију претворити у конкретне проведиве активности.

Град Бања Лука је једна од првих локалних заједница у БиХ која је још 2010. године приступила иницијативи Европске комисије потписивањем „Споразума градоначелника европских градова“ (Covenant of Mayors). На тај начин, између осталог, обавезала се и на смањење емисије угљен диоксида (CO2) за 20% до 2020. године, што ће бити резултат повећања енергетске ефикасности за 20% и 20% удјела извора обновљиве енергије у комбинацији са другим енергијама (20:20:20).

О пројекту
Осмогодишњи пројекат „Повећавање улагања у јавне објекте са ниском емисијом угљен диоксида“ вриједан 122 милиона америчких долара, уз подршку UNDP-а, проводиће Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Федерално министарство просторног уређења, Фонд за заштиту околиша Федерације БиХ и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

 Фото илустрација

Фото илустрација