Бања Лука у петак предаје апликацију за Европску престоницу културе

Град Бања Лука поднијеће Европској комисији у петак, 5. октобра, званичну апликацију за Европску престоницу културе 2024. године, најављено је на данашњој презентацији апликационог формулара.

Апликациони формулар, на чијoj изради се ради већ мјесецима, данас је и званично представљен члановима Савјета пројекта „ЕПК 2024“, неколико дана уочи слања апликације у Брисел.

У апликационом формулару је на 60 страна представљено тренутно стање културне сцене, њене перспективе и пројекти које Бања Лука намјерава да развије у оквиру реализације овог престижног европског признања.

Током презентације, градоначелник Игор Радојичић нагласио је да, у оквиру пројекта, током ове године усвојена Стратегије развоја културе до 2028. године, те се захвалио Тиму за припрему кандидатуре на преданом раду током претходних неколико мјесеци.

Скупштина града је у марту ове године донијела одлуку о кандидатури за учешће нашег града у програму „Европска престоница културе 2024. године“, након чега је услиједила припрема и израда потребне документације.

Према процедури Европске комисије, до краја године требало би да буде познато да ли је Бања Лука прошла први круг квалификација у такмичењу за ово признање. Уколико то буде случај, Брисел би требало да донесе коначну одлуку до 2020. године.

По најавама, поред Бање Луке, кандидатуру ће поднијети норвешки Бодо и албанска Тирана, а могуће и Мостар.