“Бања Лука се гради”: У функцији нова кружна раскрсница на Лаушу

У оквиру великог инвестиционог циклуса “Бања Лука се гради”, вечерас је званично пуштена у функцију нова кружна раскрсница у насељу Лауш, на укрштању улица Јована Рашковића и Карађорђеве.

Градоначелник Игор Радојичић нагласио је да је за мање од седам дана отворен нови мост и вечерас нова кружна раскрсница.

-Ово је осма кружна раскрсница за двије године мандата, које су значајно олакшале и убрзале саобраћај у Бањој Луци у којој је сваке године све више возила. Ради се о једној од најфреквентнијих раскрсница на укрштању улица које воде ка Клиничком центру, гдје је фреквенција појачана пресељењем хирургије и овамо на Карађорђеву на коју се слијева читав Лауш и даље према Бронзаном мајдану – рекао је Радојичић, наводећи и податак да свака три минута овуда прође и аутобус јавног превоза.

Према његовим ријечима, нова кружна раскрсница ће значајно олакшати одвијање саобраћаја кроз овај дио града.

Он је навео да су на Лаушу у току значајни пројекти, попут градње новог објекта за двије мјесне заједнице и Полицијску станицу.

-Планирамо и реконструкцију комплетне саобраћајнице у Улици Момчила Поповића која ће повезати ову кружну раскрсницу са западним транзитом. Вјерујем да ћемо до септембра имати и извођача за нову попречну саобраћајницу која ће да спoји Карађорђеву са Улицом Јована Рашковића преко “Економије”, што ће бити још веће растерећење саобраћаја кроз Лауш и Паприковац – истакао је Радојичић.

Када је ријеч о градњи нови кружних токова, он је рекао да је план градске администрације да се уради најмање пет раскрсница, од којих три у сарадњи са “Путeвима РС”.

-Дакле, циљ је да великим капиталним пројектима олакшамо живот нашим грађанима – закључио је први човјек града.

Директор предузећа “Путеви РС” Ненад Нешић истакао је да су радови вриједни 650.000 КМ и да их је предузеће “Козарапутеви” завршило неколико дана прије предвиђеног рока.

-Даље настављамо са Градом сарадњу на изградњу три нове кружне раскрснице на подручју Бање Луке – закључио је Нешић.

Министар саобраћаја и веза у Влади РС Неђо Трнинић казао је да је нова модерна кружна раскрсница на Лаушу изграђена у циљу растерећења саобраћаја у граду.

– Бања Лука са оваквим и другим инфраструктурним пројектима који се реализују у граду, добија физиономију једног великог града односно оно што треба да има један главни град. Ова саобраћајница води ка Бронзаном мајдану гдје смо такође радили саобраћајницу и планирамо даље улагање на том простору – навео је Трнинић.