„Бања Лука се гради“: Добра динамика на градилишту Источног транзита

Изградња нове дионице Источног транзита, на потезу од православне цркве до стадиона ФК „Напријед“, за сада тече одличном динамиком, изјавио је начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић. Према његовим ријечима, од 1. априла, кад су почели радови, па до данас, будућа саобраћајница је у потпуности трасирана, а тренутно грађевинци израђују бетонске потпорне зидове.

Градња ове нове дионице, вриједне 1,5 милиона КМ, одвија се у оквиру великог инвестиционог циклуса под називом „Бања Лука се гради“. Град је финансирао рјешавање преосталих имовинско-правних послова, те обезбиједио средства за изградњу пјешачких и бициклистичких стаза, припадајуће јавне расвјете и оборинске канализације, као и зацјевљење Ђурђевачког потока. Са друге стране, „Путеви РС“ ће финансирати изградњу коловоза.

– Након што завршимо Источни транзит и нови мост на локацији Зеленог, та повезница ће добити пуни смисао и осјетиће се значајно саобраћајно растерећење у граду – нагласио је Сандић.

На тај начин направиће се обилазница око града, односно дио саобраћаја из правца Мркоњић Града према Челинцу и Котор Варошу преусмјериће се преко наведене саобраћајнице, чиме ће се избјећи саобраћање возила кроз уже градско језгро. Извођач радова, предузеће „Козарапутеви“, у обавези је да ову дионицу Источног транзита изгради за 180 дана.

Према пројекту, дио радова ће захватити и постојећу саобраћајницу на споју Крфске и Калемегданске улице, пошто ће доћи до проширења једне саобраћајне траке на старом дијелу транзита и рехабилитације постојећег коловоза у дужини од 185 метара.

Упоредо с тим, у овој години требало би да буду изграђене бициклистичке и пјешачке стазе уз дионицу Источног транзита, која је саграђена прошле године. Поред тога, бициклистичка и пјешачка стаза биже изграђена и кроз дрворед који води од „Еуробенц пумпе“ до Ребровачке цркве. Тиме ће се добити тзв. источна бициклистичка стаза, која ће се протезати све до Траписта.

Пројект Источног транзита почео је прошле године изградњом дионице од „Ас маркета“ до Крфске улице, након више од 30 година чекања и блокаде због неријешених имовинско – правних односа.