Бања Лука покреће програм превентивне здравствене заштите

Пројекат бесплатне свеобухватне превентивне здравствене зашитите становништва Бање Луке, требало би да заживи на јесен, што би био и пилот пројекат за цијелу Републику Српску, најавио је градоначелник Игор Радојичић послије састанка са руководством Дома здравља Бања Лука и Фонда здравственог осигурања РС.

Према његовим ријечима, Бања Лука се одлучила да покрене овај пројекат због раста броја обољелих од малигних болести, који је пристан не само у нашем граду, него и цијелој Републици и региону.

  • Неопходно је да превентивно дјелујемо, правовременим здравственим прегледима и то нас је нагнало да покренемо овај пројекат– нагласио је Радојичић.

Овај пројект се припрема уназад два мјесеца, а Дом здравља ће одредити старосне и полне категорије грађана који ће бити позивани на прегледе, укључујући и одређивање врсте прегледа и типа обољења на које ће бити тестирано становништво.

  • Највећим дијелом, прегледе ће финансирати Град Бања Лука, а надамо се да ће се већ на јесен кренути са пилот пројектом, са намјером да се овај пројект касније прошири на цијелу Републику – навео је Радојичић.

В.д. директора Дома здравља Невена Тодоровић казала је да је, на иницијативу Града, покренута иницијативу за пројекат раног откривања малигних болести.

– Носилац ових активности биће Дом здравља, а у наредном периоду биће саопштени сви детаљи овог новог програма, који је тренутно у фази припреме – закључила је она.

Истовремено, Радојичић је указао да градска администрација наставља са побољшањем услова за рад мреже амбуланата породичне медицине, истичући да постоји потреба за реконструкцијом и новом градњом у појединим насељима.

  • Прва нова амбуланта породичне медицине биће отворена догодине на Петрићевцу, с тим да је тај објект већ добрим дијелом изграђен. Поред тога, нова амбуланта биће изграђена и у Драгочају, пошто је постојећи објекат у веома лошем стању – рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, планирана је и санација просторија Хитне помоћи, укључујући и набавку још два санитетска возила за потребе транспорта пацијената ван граница РС и БиХ, као и обнова амбуланте породичне медицине у Новој вароши.