Бања Лука обиљежава Дан града

Дан града Бање Луке, 22. април, ове године ће, због епидемије корона вируса и забране јавних окупљања, бити обиљежен знатно скромније, за разлику од ранијих година.

Према утврђеном протоколу, у сриједу, 22. априла, на 75-ту годишњицу од ослобођења Бање Луке у Другом свјетском рату, градоначелник Игор Радојичић и предсједник Скупштине града Зоран Талић положиће вијенац на Тргу палих бораца, одајући почаст ослободиоцима Бање Луке. Вијенци ће бити положени и на споменик палим Крајишницима на Бањ брду и на споменик борцима Одбрамбено-отаџбинског рата на гробљу Свети Пантелија, као и споменик жртвама Велеиздајничког процеса на гробљу Свети Пантелија.

Ове године неће бити организована традиционална свечана академија нити додјела награда поводом Дана града.

Ипак, прилагођено новим околностима, у сриједу увече, са почетком у 20.00 часова, на прогаму Алтернативне телевизије биће емитован специјални програм поводом Дана града.

У оквиру овог програма, биће емитована честитка градначелника Радојичића, као и  градоначелника градова – пријатеља Бање Луке, те изјаве низа истакнутих Бањалучана из разних области друштвеног дјеловања који ће, у кратком обраћању, указати на значај овог датума. По њиховом обраћању, а посебно за ову прилику, услиједиће „лајв стрим“ концерт Сергеја Ћетковића.

Градоначелник Радојичић истиче да ове године Бања Лука обиљежава 75-ту годишњицу од ослобођења у специфичним околностима, те да су, у складу са тим, изостављени и традиционални садржаји који су пратили Дан града протеклих година и деценија.

  • Нажалост, ово је, од ослобођења нашег града, практично први пут да Дан града обиљежавамо у околностима ванредног стања, те је, у складу с тим, сачињен и знатно редукованији програм обиљежавања овог значајног датума. Ове године, изостаће и традиционална додјела награда, која ће бити пролонгирана за боља времена. Живимо у специфичним околностима у којима су прироритет борба за људске животе и очување здравља нашег становништва. Уз честитке Бањалучанима, позивам да се у сриједу увече дружимо путем ТВ програма поводом Дана града, те да на овај начин учествујемо у обиљежавању овог, великог дана, дана ослобођења – рекао је Радојичић.

Одржавање концерта подржали су: М:тел, ИТСС Проинтер, Козарапутеви, Грађење Ђурић, Крајинаклас, Чистоћа, Anapharm, Метромедиа и Удружење друштава за осигурање РС.