Бања Лука на руском фестивалу „Тајне мајстора“

У оквиру почетка сарадње Града Нижњег Новгорода и Града Бања Лука, на овогодишњем, осмом по реду Фестивалу народне умјетности и рукотворина „Тајне мајстора“, који ће бити одржан од 4. до 6. септембра, представника ће имати и Бања Лука.

Због овогодишње пандемије, умјетници из градова партнера и пријатеља Нижњег Новгорода (Њемачка, Мађарска, Србија, БиХ, Кина, Република Кореја, Абхазија) на фестивалу ће учествовати онлајн, у форми видео-радионица, фотографија радова, али и видео-презентација рукотворина.

Наш град публици фестивала представиће се документарним филмом Музеја Републике Српске под називом „Змијањски вез“, који презентује вез и све оне који исти чувају од заборава, промовишу и препознају као дио нашег националног и културног идентитета. У филму су представљени Удружење жена „Дуга“, Радиност Р, Ансамбл народних игара и пјесама „Веселин Маслеша“ те радионице змијањског веза са дјецом, које се одржавају у основним школама на Змијању. Филм је био номинациони филм за упис веза на UNESCO листу нематеријалног културног насљеђа, а био је и дио изложбе „Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе“ аутора Данијеле Ђукановић, музејског савјетника етнолога, те изложбе представљене у Музејском комплексу Коломенскоје у Москви, Етнографском музеју у Софији, Етнографском музеју у Београду, Представништву Републике Српске у Бечу и Солуну, а представљен је и на Међународном фестивалу нематеријалног културног насљеђа у Литванији.

Фестивал „Тајне мајстора“ одржава се од 2013. године, а ове године очекује се учешће 248 компанија и појединаца, не само из Нижњег Новгорода, него и из цијеле Русије. Посјетиоци фестивала имаће прилику да се упознају са традиционалним сликарством, дрворезом, грнчарством, обрадом метала, везом, ткањем и штављењем.

Програмом фестивала предвиђено је одржавање изложбе и сајма рукотворина, али и форума „Народна умјетност и рукотворине – трансформација 2.0“, који представља масовну платформу за интеракцију власти, пословне заједнице и професионалаца из умјетничке заједнице на тему очувања и развоја народне умјетности и рукотворина, али и њихове употребе у сврху унапређења туристичке атрактивности градова.