Бања Лука и Јајце настављају сарадњу

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, са сарадницима, посјетио је данас општину Јајце, гдје је са начелником ове општине Едином Хозаном разговарао о сарадњи два града, са нагласком на реализацију пројеката који су произашли из кандидатуре Бање Луке за Европску престоницу културе 2024. године.

Радојичић је нагласио да су Бања Лука и Јајце комшијски градови, који су близу и сарађују вијековима, па нема разлога да се та сарадња не настави и убудуће. Он је подсјетио да су Бања Лука, Јајце и Бихаћ заједно радили на кандидатури Бање Луке за Европску престоницу културе 2024. године.

  • Двије године смо сарађивали на пројекту ЕПК, заједно са Бихаћем и тиме отворили врата сарадње, боље се упознали и успоставили лијепу комуникацију. Наша искуства у сарадњи са руководством Јајца су веома позитивна и ми желимо да наставимо даљу сарадњу. Жао нам је што Бања Лука није прошла за ЕПК 2024. године, јер би то за сва три града била велика ствар. Сада разговарамо око тога како наставити даљу сарадњу, а на данашњем састанку су били и људи који су радили на пројекту ЕПК – казао је Радојичић.

Он је додао да су већ покренути разговори у вези са одређеним изложбама, наступима културно-умејтничких друштава.

  • Култура је једна од области наше сарадње, туризам такође, а потегнули смо и инфраструктурна питања. Заједнички интерес нам је и екологија, првенствено мислим на ријеку Врбас и пробаћемо да нађемо заједничког партнера у том послу – казао је Радојичић.

Начелник Општине Јајце, Един Хозан, изјавио је да је данашњи састанак у Јајцу сасвим природан слијед ствари након сарадње у оквиру пројекта кандидатуре Бање Луке за ЕПК 2024.

– Желимо наставити сарадњу са Бањом Луком, без обзира што Бања Лука није добила титулу.  За нас то није био крај сарадње нити ће бити крај пројекта. Наша је истинска жеља, а вјерујем и колега из Бање Луке да се наша сарадња и даље настави. Изразили смо спремност и жељу да се наши односи даље развијају на свим пољима – култури, спорту, привреди – закључио је Хозан.

У наставку посјете Јајцу, градоначелник Игор Радојичић обишао је и православни храм у овом граду који се налази у фази обнове, те у разговору са оцем Миладином Самарџићем обећао да ће Бања Лука помоћи обнову овог храма.