Бања Лука добија стратегију безбједности

Градски Форум за безбједност грађана поднио је Скупштини града иницијативу за израду стратегије безбједности на подручју Бање Луке. Иницијатива ће се наћи пред одборницима на идућој сједници градског парламента, заказаној за 5. новембар.

Предсједник Форума за безбједност грађана Радислав Јовичић, наглашава да ће у у фокусу стратегије бити грађанин, односно појединац, те да ће се, по изради овог документа, стратегија проводити перманентно у правцу сталног побољшања услова живота, посебно имајући у виду третирање безбједности као инвестиције, а не трошка.

  • Још од оснивања Форума за безбједност грађана, изражена је потреба за израдом једног оваквог стратешког документа. Форум је, у међувремену, спровео и одређене активности као што је анкета са извјештајем о стању безбједности на подручју Бање Луке и у том извјештају су наведене одређене препоруке, а једна од тих препорука је и израда стратегије безбједности – појаснио је Јовичић.

Он додаје да из овог извјештаја произлазе и препоруке да Форум за безбједност у наредном периоду предузме активности које ће садржавати краткорочне, средњоерочне и дугорочне мјере.

  • Краткорочне су мјере оперативног карактера. Спроводе их радне групе по одређеној специјалности, а које су формиране на задњој сједници форума. Средњорочне су тактичке, док под дугороочним мјерама подразумијевамо оне стратешког карактера и биће дефинисане стратегијом безбједности. Кроз оквирни план за израду стратегије безбједности, требало би да буду дефинисани: рок за израду, начини финансирања, као и извршилац израде документа – нагласио је Јовичић.

Јовичић подсјећа да су представници Форума за безбједност, у посљедње вријеме, велики дио активности усмјерили и на проналажење стратешког партнера за израду стратегије, те да је највеће занимање за то показала Међународна организација за миграције (ИОМ), која би, како каже Јовичић, потенцијално била један од главних партнера у изради овог стратешког документа.

  • Модел који бисмо користили приликом израде стратегије, између осталог, подразумијевао би анлаизу око 30 градова у региону и свијету, односно начин на који они третирају питање безбједности изван дјелокруга рада званичних институција, а у израду би требало да буду укључене и савремене научне методе из ове области – закључио је Јовичић.