Бања Лука добитник европског признања за урбану мобилност

Град Бања Лука добитник је овогодишње престижне европске награде за унапређење урбане мобилности, одлучио је експертски жири Цивитаса, угледне асоцијације европских градова.

Признање у категорији „Град у трансформацији“, вечерас је у шведској Умеи, у оквиру конференције Цивитас форума, у име градске администрације, примио начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

Награда се додјељује једном европском граду који је током године постигао значајну трансформацију и напредак на пољу одрживог развоја.

– Бања Лука, као једина локална заједница из БиХ који је члан Цивитас мреже, препозната је као град који је у веома кратком периоду провео низ различитих мјера у циљу промовисања урбане мобилности. Тиме показује своје опредјељење за развојем по принципима одрживог развоја, за побољшањем животне средине и квалитета живота у граду – казао је Сандић.

Према његовим ријечима, конкретни кораци на унапређењу урбане мобилности покренути су послије реорганизације Градске управе и фокусирања на конкретне саобраћајне проблеме у граду.

  • Тиме је јасно показано наше опредјељење да ћемо се бавити саобраћајем и да саобраћај неће само бити слово на папиру – казао је Сандић на свечаној церемонији у Умеи.

Како је нагласио, ова награда представља велико признање за предузете мјере и показатељ да је градска администрација на правом путу, али и обавеза да се у годинама пред нама „радимо и више и боље“.

Говорећи о проведеним мјерама у области урбане мобилности и одрживог развоја, Сандић је нагласио да је Бања Лука, између осталог, недавно увела систем за аутоматско изнајмљивање бицикала тзв. „Бајк шеринг“, којег су суграђани одлично прихватили и сваким даном има све више корисника.

  • Такође, поставили смо пуњаче за електрична возила на јавним површинама, реконструисали дио пјешачке зоне у централној градској језгри, те увели панорамски аутобус на Бањ брдо. У центру града ограничили смо вријеме паркирања и затворили за саобраћај викендима током љета централну градску улицу. Започели смо са пројектовањем мреже бициклистичких стаза и управо данас по први пут у оквиру коловоза означили бициклистичку траку – казао је Сандић.

Напоменуо је да је Бања Лука у јуну ове године успјешно организовала једнодневну конференцију у оквиру ЦИВИНЕТ мреже, која је окупила преко 60 стручњака из шест земаља.

Такође, Бања Лука је једина из БиХ регистровала своје активности за Европску седмицу мобилности, која је у току.

Путем различитих политика и пројеката, Европска комисија преузела је велики број акција како би се смањило загађење проузроковано саобраћајем. Од 2002. годинеЕвропска комисија подржава ЦИВИТАС иницијативу, која додјељује и високапризнања градовима Европе, који су на овом пољу постигли највеће резултате.