Бањац: Град ће подржати све валидне захтјеве за вантјелесну оплодњу

Град Бања Лука подржаће све валидне захтјеве за суфинансирање једног покушаја вантјелесне оплодње, који су испунили услове из јавног позива, изјавио је Драган Бањац, начелник Одјељења за  образовање, здравство, омладину и спорт.

Према његовим ријечима, подршку Града ће добити 14 валидних захтјева, за шта ће из буџета бити издвојено 56.000 КМ.

-Појединачни износ који ће бити додијељен за суфинансирање процеса вантјелесне оплодње је 4.000 КМ, умјесто досадашњих 2.500 КМ – рекао је Бањац.

Он је додао да се три захтјева односе на особе које су се већ оствариле као родитељи и који желе да прошире потомство, истичући да од 2018. године и ове особе имају право на подршку за вантјелесну оплодњу.

На конкурс, који је затворен 2. јула, могле су се пријавити жене до 42 године старости са пребивалиштем на подручју Бање Луке, које су искористиле право на све поступке биомедицински потпомогнуте оплодње на терет средстава Фонда здравственог осигурања Републике Српске, а да нису раније оствариле право на додјелу једнократне новчане помоћи код Града Бања Лука.

Буџетом је за ове намјене било обезбијеђено укупно 100.000 КМ.

Према подацима ресорног одјељења – у посљедње двије године подржани су сви захтјеви који су испуњавали услове прописане Правилником, па је тако у 2019. години подржано осам, а у годину раније – 35 захтјева.

У 2017. години, Град је  подржао 43 захтјева за суфинансирање трошкова једне процедуре асистиране репродукције-вантјелесне оплодње, а за ове намјене из буџета је издвојено 107.500 КМ.

 Фото илустрација

Фото илустрација