Бањалучки ватрогасци добијају нову РХБ опрему

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић и директор Републичке управе цивилне заштите  Миле Међед, потписали су данас у Градској управи Споразум о међусобној сарадњи у остваривању задатака цивилне заштите којим је Граду уступљена опрема за заштиту и спасавање од радиолошких, хемијских и билошких (РХБ) опасности у вриједности од 105.000 марака.

Градоначелник Радојичић је уз изјави новинарима рекао да Град Бања Лука систематски ради на развијању и јачању система цивилне заштите. Он је подсјетио да је градски систем цивилне заштите дио републичког система и да је неопходна добра сарадња са Републичком управом цивилне заштите.

– Поред обавеза доношења планских докумената из ове области који се тичу превенције, у задњих годину дана имали смо и низ ситуација практичног дјеловања као што су бујичне поплаве и олујни вјетар који је недавно направио велику штету у Бањој Луци. Наши људи из ватрогасне бригаде су у оба случаја интервенисали на терену и успјешно одрадили свој дио посла, а Град је за санацију штета издвојио око 100.000 КМ. Мислимо да има још простора да се у области цивилне заштите развија превентивни дио, што подразумијева техничко опремање и планско обучавање људи, а Град Бања Лука ће и у наредним годинама уложити знатна средства за ову намјену – нагласио је Радојичић и додао да је на данашњем састанку било ријечи и о потреби промјене одређених закона, унапређењу неких законских норми, те о систему узбуњивања.

Директор Републичке управе цивилне заштите Миле Међед, казао је да у складу са закључцима Народне скупштине РС и одлукама Владе РС, Репбуличка управа цивилне заштите добија још једну специјализовану јединицу РХБ заштите.

– Ова јединица је састављена од људи који раде у бањалучкој ватрогасној јединици. Они су обучени, а ево сада и опремљени по савременим стандардима који важе у ЕУ. РХБ јединица је недавно учествовала на здруженој вјежби НАТО-а у Тузли и, том приликом, добила је све похвале. Додатна опрема коју уступамо биће уручена наредне седмице, а ова специјализована јединица ће бити на располагању Бањој Луци, али и РС и БиХ, а по потреби и ван граница – изјавио је Миле Међед.

Иначе, у опрему која је била предмет данас потписаног уговора, између осталог спадају: хемијско заштитино одијело, рукав