Амиџић: Поштујмо мјере превенције како би ученици остали у школама

Поводом почетка нове школске године, замјеник градоначелника Бање Луке, Срђан Амиџић обишао је данас основне школе „Борисав Станковић“ и „Бранко Ћопић“ и том приликом, пожелио успјешну школску годину свим ученицима и наставном особљу.

  • Увјерили смо се да се у школама поштују сви прописани протоколи у вези са превентивом и заштитом здравља како наших малишана, тако и наставног особља. Уколико се то буде задржало на овом данашњем нивоу, вјерујем да нећемо имати никаквих проблема – казао је Амиџић.

Он је изразио задовољство тиме што су ученици опет у школским клупама, прије свега, ради њих самих и квалитета наставног процеса.

  • У жељи и настојању да се школска година и заврши у школским клупама, апелујемо на наставно особље, на родитеље, на ученике да сви заједно поштујемо мјере превентиве. То је једини начин да останемо у школским клупама, што је врло битно за ученике – навео је Амиџић.

Према његовим ријечима, Град Бања Лука у сарадњи са републичким институцијама и донаторима настоји да уложи што више средстава у обнову школских објеката.

  • Управо данас, почела је велика санација школе „Бранко Ћопић“, која ће бити „утопљена“ чиме ће ђаци имати боље услове за рад – закључио је Амиџић.

Бранислава Пејашиновић, директор Основне школе „Бранко Ћопић“ рекла је да је први школски дан посвећен упознавању ученика са препорукама Института за јавно здравство РС, те планом организације наставе.

-У свим учионицама налазе се едукативни плакати, сви ученици добили су додатне материјале. Напоменула бих да су сви наши ђаци данас били одговорни и да су у школу дошли са заштитним маскама и за то треба да захвалимо њиховим родитељима – казала је она.

Како је истакла,  због великог броја ђака и ограниченог простора, у овој школи има осам термина у којима ђаци крећу на наставу.

Град је и ове године за првачиће обезбиједио пакете са школским прибором, а уз помоћ друштвено одговорне компаније „Златна круна“ обезбијеђене су заштитне маске за све ученике школа: „Борисав Станковић“, „Иван Горан Ковачић“ и „Станко Ракита“.

Како би се безбједност ђака подигла на што виши ниво, градско Одјељењe за саобраћај и путеве, у близини школа поставило је транспаренте са упозорењем возачима на појачану пажњу на најмлађе учеснике у саобраћају.

Иначе, настава се због епидемије вируса корона одвија у другачијим условима, уз појачане хигијенско- епидемиолошке мјере и скраћено трајање часова.