Активирани радови на спајању Источног транзита и градњи кружног тока на Ребровцу

Повољне временске прилике омогућиле су да се активирају радови на два велика пројекта из области саобраћаја – радови на спајању Источног транзита и изградња кружног тока на магистралном путу код моста Ребровац.

Радови на оба пројекта започели су крајем прошле године, а Град Бања Лука их реализује у сарадњи са Јавним предузећем „Путеви РС“.

Када је ријеч о споју Источног транзита, на којем су радови заустављени још прије 30 година, планирано је да се уради траса дужине око 440 метара, са двије коловозне траке појединачне ширине три и по метра за сваки смјер вожње односно укупне ширине 14 метара.

Пројектном документацијом предвиђено је да се на овом дијелу изграде обостране бициклистичке стазе ширине два метра и 25 центиметара, као и обостране пјешачке стазе ширине два метра, те обострани заштитни зелени појас ширине три метра. Такође биће засађено 115 комада садница јаворолисног платана на бочним зеленим појасима.

Вриједност ових радова је 805.000 КМ. Извођач је предузеће „МГ Минд“.

Послије изградње те дионице,  ове године требало би да буде покренут један од капиталних пројеката – спајање Источног и Западног транзита у насељу Обилићево, за шта је планирано да се средства обезбиједе путем обвезница.

-Тиме би уз градњу новог Зеленог моста, била направљена обилазница око града, те знатно растерећен саобраћај у граду – навели су из надлежног Одјељења за саобраћај и путеве.

Активирани су и радови на градњи кружне раскрснице на магистралном путу код моста Ребровац, која ће допринијети бржем и безбједнијем саобраћају. Ови радови су вриједни 551.000 КМ и изводи их конзорцијум којег чине предузећа „Приједопутеви“ из Приједора и „Козарапутеви“.

Из надлежног одјељења, за ову годину најављују градњу три нове кружне раскрснице у граду – на споју улица Васе Пелагића, Владике Платона и Алеје Светог Саве, на споју Гундулићеве улице и Алеје Светог Саве, као и кружна раскрсница на споју Улице Исаије Митровића и Солунске улице.