U partnerskom odnosu do kvalifikovane radne snage

Gradonačelnik Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić, razgovarali su danas sa privrednicima iz Republike Srpske o poboljšanju privrednog ambijenta i mogućnostima pokretanja regionalnog centra za osposobljavanje radne snage za potrebe tržišta.

Radojičić je rekao da je grad napravio niz koraka u proteklom periodu u cilju poboljšanja privrednog ambijenta, od olakšica za privrednike, širenja poslovne zone Ramići i pokretanja nove – Jelšingrad, do podsticaja i prelaska na jednošaltersko izdavanje građevinskoh dozvola od 2018. godine

– Imamo, nažalost, deficit radne snage u proizvodnom sektoru, a porast broja gotovo nepotrebnih radnika. Kada pričamo o centru za osposobljavanje radne snage ne govorimo o štampanju diploma, već o kvalifikaciji i dokvalifikaciji. Idemo u pravcu transformacije Radničkog univerziteta, jer je to formalno-pravno najlakše – rekao je gradonačelnik.

Predsjednik Talić je istakao da je cilj Grada da bude servis privrede, da se definiše šta je to što maksimalno Grad može da uradi da bi istinski pomogao privrednicima.

– Radnički univerzitet više ne zadovoljava potrebe grada i privrednika u ovom obliku i želimo da ga transformišemo u regionalni centar. Ne želimo da namećemo koncept daljeg rada na ovom projektu, već da uključimo same privrednike, da oni tačno definišu probleme kada je u pitanju kvalifikovana radna snaga. Govorimo o partnerskom projektu sa privrednicima. Već smo razgovarali sa svim relevantnim subjektima, stranim organizacijama, ambasadama, našim institucijama, predstavnicima akademske zajednice, njemačke i švajcarske razvojne agencije i mnogim drugim i postoji veliko interesovanje da ovaj projekat uspije – istakao je Talić.

Na sastanku je konstatovano nekoliko osnovinih problema, od problematike upisne politike, razgovora sa roditeljima, detaljnih informacija o potrebama za radnom snagom, o kakvim radnicima je riječ, o kojem nivou obrazovanosti, te da je potrebno definisati ko sve pruža ovakve vrste obuka.