Uručena odlikovanja porodicama 42 poginula borca Vojske RS

Porodicama 42 poginula borca Vojske Republike Srpske sa područja Banje Luke, Laktaša, Gradiške, Kotor Varoša i Čelinca, danas su u Gradskoj upravi uručena posthumna odlikovanja, kojima je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao poginule borce VRS.

Postuhmna odlikovanja uručili su gradonačelnik Igor Radojičić i generalni sekretar kabineta predsjednika Republike Srpske Siniša Karan.

-Posebno je važno da se porodicama poginulih boraca uvijek iznova zahvalimo za žrtvu koju sami podnose gubitkom svojih najmilijih. U isto vrijeme, želimo da im kažemo da budu ponosni zato što su njihovi najmiliji dali svoje živote za slobodu koju mi danas imamo, za slobodu svih onih čija su ognjišta i živote branili i u isto vrijeme gradili, izgradili i sačuvali Republiku Srpsku – kazao je Karan.

Kako je naglasio, ta žrtva je velika i ona obavezuje sve nas da ih sada i u svakom budućem vremenu ne smijemo zaboraviti, a sa druge strane da Republiku Srpsku izgradimo kao dobro mjesto za život.

Prema njegovim riječima, današnja odlikovanja su uručena povodom 28. juna, Vidovdana, krsne slave VRS, i 15. septembra – dana poginulih i nestalih RS. Ovim ukazom, predsjednik je odlikovao 174 poginula borca, od čega 42 sa banjalučke regije, dok je u periodu od 2012. godine do danas, posthumno odlikovano ukupno 1.740 poginulih boraca VRS.

U ime porodica poginulih boraca, kćerka poginulog borca Daliborka Derajić iz Čelinca je zahvalila na dodijeljenim odlikovanjima.

-Znam da moga oca Ostoju Savića to ne može vratiti, ali odlikovanje kao uspomena na njega mi mnogo znači – kazala je ona.