Uz pomoć Vlade RS: Novi put preko Lauša od 2,5 miliona KM

Vlada Republike Srpske podržaće realizaciju više infrastrukturnih projekata na području Banje Luke, uključujući i izgradnju nove saobraćajnice preko tzv. „Voćnjaka“ na Laušu, vrijednosti oko dva i po miliona KM.

Ovo je saopšteno poslije današnjeg sastanka gradonačelnika Banje Luke Igora Radojičića sa delegacijom Vlade Republike Srpske, koju je predvodio predsjednik Vlade Radovan Višković.

  • Vlada RS je, između ostalog, spremna da pruži i podršku za dogradnju Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ na Petrićevcu. U narednom periodu pripremićemo projekat i uputiti ga Vladi – kazao je gradonačelnik Radojičić, ističući kako je i do sada Grad imao izvanrednu saradnju sa Vladom RS.

On je izrazio zadovoljstvo zbog razumijevanja Vlade RS koja je spremna da i ove godine pomogne kapitalne projekte u gradu.

  • Grad je ove godine u velikom investicionom zamahu sa nizom projekata i sa ulaganjem od preko 35 miliona KM u infrastrukturu. Ali, imamo još veće ambicije i zbog toga smo zatražili podrušku republičke vlasti za realizaciju još nekih projekte – naglasio je Radojičić i dodao da je grad Banja Luka u prvih stotinu dana rada Vlade imao jako dobru saradnju sa premijerom RS.

Prema njegovim riječima, Vlada je u prethodnom periodu podržala realizaciju više projekata u našem gradu, kao što je pomoć pri obnovi zgrade Banskog dvora, Šargovačke ulice pa do projekata vodosnabdijevanja.

On je prenio da je sa premijerom Viškovićem, takođe, razgovarano o donošenju odnosno izmjeni određenih zakona, koji su od velike važnosti za Banju Luku.

-Prije svega, to se odnosi na Zakon o lokalnoj samoupravi, izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju, Zakona o sportu, ali i još nekim, drugim zakonima. Naše prijedloge, vezane za ove zakone, uputićemo resornim ministarstvima, a očekujemo razumjevanje za naše stavove. Pored toga, zainteresovani smo i za rješenje imovinsko-pravnih pitanja za neke lokacije koje se vode kao neperspektivna vojna imovina ili kao republička imovina, ali i za neke institucije kulture – zaključio je Radojičić.

Premijer Višković kazao je da će Vlada podržati realizaciju više infrastrukturnih projekata u Banjoj Luci.

  • Na današnjem sastanku, prošli smo kroz projekte koji su u fazi realizacije i čuli šta Grad planira da radi u narednom periodu. Grad ćemo podržati u realizaciji nekih kapitalnih projekata koje su planirali, ali za koje u ovom trenutku nemaju obezbjeđen izvor finansiranja – kazao je Višković.

Na sastanku je, takođe, ukazano da će Banja Luka, pored ovih sredstva, od Republike Srbije uskoro dobiti i sredstva u iznosu od 750.000 evra, koja će biti usmjerena u izgradnju tronamjenskog objekta na Petrićevcu – vrtića, mjesne zajadenice i ambulante porodične medicine. Iduće sedmice, počeće izgradnja ambulante, koju finansira Grad, dok će preostali iznos obezbjediti Republika Srbija.