Sjećanje na banjalučke zvjezdice

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje „Život“ u centru grada, danas je odata počast nevino stradalim banjaučkim bebama. Prije 26 godina, 22. maja 1992. godine, u banjalučkom porodilištu, zbog nedostatka kiseonika umrla je prva od 12 beba.

Tužnom sjećanju na banjalučke zvjezdice, koje zbog volje svjetskih moćnika nikada nisu zasijale, prisustvovali su i položili vijence majke nastradalih beba, te najviši zvaničnici Republike Srpske – predsjednik RS Milorad Dodik, delegacije Vlade Republike Srpske kao i generalni konzul Republike Srbije Vladimir Nikolić, te predstavnici brojnih organizacija. U ime Grada Banja Luka vijence su položili predsjednik Skupštine Zoran Talić i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić.

-Moćnici toga vremena, čineći ovaj zločin, krenuli su spiralom mnogih koji su se desili tih godina i koji se danas dešavaju. Matrica je skoro ista. Djeca negdje u svijetu i danas, tek rođena, stradaju samo zato što se na globalnom nivou vode bitke – rekao je predsjednik Milorad Dodik.

On je podsjetio na riječi pokojnog partijarha Pavla „kada umre dijete, umre čitav svijet“. Koliko je svijetova umrlo samo ovdje i da li je moguće obnoviti svijet i povjerenje i da li je moguće opraštati, zapitao sa predsjednik Dodik.

Majke beba nisu ni slutile da su, tek rođene, unaprijed osuđene od strane moćnika koji su znali kakav zločin čine.

-Tako male i bespomoćne ugradile su svoje živote u temelje Republike Srpske- kazala je Željka Tubić jedna od majki.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić povodom obilježavanje ovog dana je istakao kako istoriju ne smijemo zaboravljati.

-Porodice su najvažnije. Ovo je njihov dan boli i naše je da to poštujemo. Nova pokoljenja ne smiju da zaborave stradanja 12 beba i to je jedan od naših glavnih zadataka- kazao je on.