Strategija razvoja kulture pred odbornicima

Prijedlog Strategije razvoja kulture Grada Banja Luka 2018-2028. godine biće predmet rasprave na narednoj sjednici Skupštine Grada, koja je zakazana za 26. juni.

-Na 24. sjednici Skupštine Grada naći će se ukupno 55 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Strategija razvoja kulture  -rekao je gradonačelnik Igor Radojičić, poslije današnje sjednice Kolegijuma Skupštine Grada.

On je istakao da bi usvajanjem ovog dokumenta, Banja Luka po prvi put dobila Stategiju razvoja kulture, te da je to jedan od uslova za kanididaturu za evropsku prestonicu kulture.

Na ovoj sjednici trebalo bi da se razmatra i Prijedlog odluke o osnivanju Foruma za bezbjednost građana.

-Pozitivna iskustva o ovakvom Forumu postoje u cijelom svijetu, kao način uključivanja građana u razmatranje stanja bezbjednosti i predlaganja različitih mjera od strane različitih institucija i organizacija, od policije, škola, nevladinih organizacija pa do samih građana – kazao je Radojičić.

Izvještaj o provođenju Lokalnog ekološkog akcionog plana za Grad Banju Luku i Informacija o stanju sudskih i upravnih postupaka, takođe bi trebalo da se nađu na dnevnom redu ove sjednice, kao i više tačaka iz oblasti prostornog planiranja i imovinskih odnosa.

Posljednja tačka dnevnog reda su kadrovska pitanja, među kojima je i imenovanje direktora JU „Radnički univerzitet“ i imenovanje članova školskih odobra iz reda predstavnika lokalne zajednce u osnovnim i srednjim školama na području grada.

Skupština će i na ovoj sjednici razmatrati izvještaje o poslovanju nekoliko komunalnih preduzeća, i to: „Vodovoda“ a.d, „Gradskog groblja“ i „Čistoće“ a.d.

– Što se tiče skupštinske ljetne pauze, planirali smo da radimo i u julu, ali je jedan dio odbronika najavio godišnje odmore, pa smo odlučili da pauzu napravimo tada, a da naredna sjednica bude krajem avgusta. Skupština se drži svoje dinamike i plana rada. Pratimo redovno kvartalnu realizaciju programa i mogu da potvrdim da sve ide svojim tokom – rekao je predsjednik Skupštine Grada Zoran Talić.