Svečano otvoreno sjeverno krilo i centralni blok UKC-a RS

U Banjoj Luci je svečano otvoreno novoizgrađeno sjeverno krilo i rekonstruisani centralni medicinski blok Univerzitetskog kliničkog centra RS, čime su sve klinike ove zdravstvene ustanove smještene na jednoj lokaciji na Paprikovcu.

Vrpcu su svečano presjekli predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović, u prisustvu generalnog direktora UKC-a Vlade Đajića, ministara zdravlja Republike Srpske i Srbije Dragana Bogdanića i Zlatibora Lončara i gradonačelnika Banje Luke Igora Radojičića.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je ovako kapitalan projekat, u vrijeme raznih izazova, izgrađen u vrijeme mandata Vlade na čijem je čelu. Vrijednost projekta iznosi 84 miliona evra, a realizovan je za 43 mjeseca.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je čestitao na ovom uspjehu.

-Smatram ovo radnim uspjehom. Još 1998. godine sam zatekao Klinički centar u očajnom stanju. Prioritet je bio da počnemo rekonstrukciju. Čekali smo da se vratimo 2006. godine da počnemo sa tim. U međuvremenu pet godina, sve je stajalo – izjavio je Dodik i najavio je da će na istoj lokaciji na Paprikovcu biti izgrađeni srednja Medicinska škola i Medicinski fakultet.

 

Gradonačelnik Radojičić kazao je, tokom obraćanja, da je Banja Luka dočekala ovaj dan i objedinjene službe na Paprikovcu.

-Konačno je završen posao, Hirurgija se preseljava na Paprikovac. Zdravstveni radnici će dobiti bolje uslove za rad, a pacijenti kvalitetniju uslugu. Ovo je samo jedan dragulj u slici u kojoj ove godine u našem gradu završavamo projekte, koji su na realizaciju čekali više decenija – istakao je Radojičić, najavljujući da gradska vlast radi na saobraćajnom otvaranju Paprikovca.

– Poznato je da su oko ove lokacije konstantno prisutne gužve, tako da planiramo saobraćajno otvoriti ovu lokaciju sa obje strane prema Paprikovcu. Već je pripremljen tender za kružni tok na Laušu kod „Sirana“ i ponavljamo tender za novu saobraćajnicu sa druge strane odnosno izgradnju Ulice kralja Aleksandra na Petrićevcu. U budućnosti nam treba još jedna veća saobraćajnica preko Ekonomije odnosno bivšeg Argoprometa – kazao je Radojičić.

On je istakao da su kako za Grad tako i za Republiku važni dalji planovi i najava izgradnje i preseljenja Medicinske škole, koja se trenutno nalazi u zakupljenim prostorijama.

U novoizgrađenom i danas otvorenom sjevernom krilu biće smješteni Urgentni centar i Patologija, južno krilo namijenjeno je za poliklinički dio i Kardiohirurgiju, dok će u centralnom medicinskom bloku ležati pacijenti.