Rebalans na pragu: 11 miliona više u gradskoj kasi

Na današnjoj sjednici Skupštine Grada, usvojen je novi Statut Grada, te donesene odluke o izvršenju budžeta za prošlu godinu, o raspodjeli prošlogodišnjeg suficita i Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da je Gradska uprava u prošloj godini poslovala pozitivno, te da je, uz brojne projekte koje je realizovala, uspjela i ostvariti višak od devet miliona KM, od čega je za raspodjelu predviđeno 4,9 miliona KM koji će biti utrošeni u kapitalne projekte.

Govoreći o usvojenom nacrtu rebalansa budžeta, gradonačelnik Radojičić je kazao da on predviđa povećanje okvira sa 134 na oko 144,9 miliona KM. Nacrt je upućen u javnu raspravu, koja će trajati od 25. do 30. aprila.

-Ovogodišnji budžet raste za 10,8 miliona KM po dva osnova. Jedan je uspješna emisija obveznica koja je završena na Banjalučkoj berzi sa 6.240.000 KM i drugi je raspodjela utvrđenog suficita od pozitivnog poslovanja prošle godine. Dodatni novac u budžetu biće utrošen na nove projekte i kapitalne investicije u gradu – naglasio je gradonačelnik Radojičić.

Pet kapitalnih projekata će biti finansirani većim dijelom iz obveznica, a dijelom iz suficita budžeta. To su novi most na lokaciji Zelenog mosta, nastavak Istočnog tranzita, izgradnja ulice Kralja Aleksandra, nove sportske dvorane u bivšem Šoping centru i vodovodi u okviru sistema „Crno vrelo“.

-Iz suficita je predviđeno 600.000 KM  za sufinansiranja izgradnje ulice Kralja Aleksandra, a razlika sredstava će biti obezbijeđena iz emisije obveznica, i još 600.000 KM eksternog finansiranja za dvoranu u Šoping centru. Pored toga, 500.000 KM iz neraspoređenog suficita biće uloženo u izgradnju novog objekta mjesne zajednice i policijske stanice Lauš, s tim da će i MUP RS učestvovati sa 500.000 KM – pojasnio je Radojičić.

On je dodao da će 500.000 KM biti iskorišteno za zatvaranje jednog kratkoročnog kredita i smanjivanje sa tri miliona na 2.500.000 KM tog revolving kredita, dok će 400.000 KM biti uloženo u rekonstrukciju osnovnih i srednjih škola, uključujući i Tehničku i Elektrotehničku školu.

-Pored ovih, očekujemo da ćemo moći sufinansirati sanaciju još pet do šest osnovnih škola, a moguća je saradnja i sa Razvojnim programom UN-a (UNDP) na sanaciji još škola – naglasio je Radojičić.

Istovremeno, više budžetskog novca biće uloženo i u saobraćajnice, ali i za proširenje poslovne zone u Ramićima.

-Do prijedloga budžeta, razmotrićemo još neke od neke od otvorenih tema iz komunalne infrastrukture, a koje traže savjeti mjesnih zajednica – zaključio je Radojičić.

Kada je riječ o raspodjeli neutrošenih namjenskih sredstava, najzačajniji dio od oko 700.000 KM, odnosi se na civilnu zaštitu, odnosno, iskoristiće se za poboljšanje opremljenosti vatrogasne jedinice.

U vezi sa novim Statutom Grada, gradonačelnik Radojičić je rekao da je taj dokument usklađen sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, te da nije pretrpio krupnije izmjene u odnosu na stari.

Više novca za kulturu

Po prvi put, Banja Luka je danas dobila dokument Nacrt Strategije razvoja kulture, koja je integralni dio aplikacije za banjalučku kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, najvažnijeg strateškog cilja u oblasti kulture unazad nekoliko decenija. Nacrt Strategije biće na javnoj raspravi od 27. aprila do 15. maja ove godine.

Tokom izrade ovog desetogodišnjeg dokumenta, prikupljen je obiman materijal.

Šef Tima za pripremu kandidaturu Marko Bilbija, kazao je da je kroz pripremljene upitnike, ali i pojedinačne intervjue, te radne grupe, anketirano preko 300 ustanova, organizacija civilnog društva i pojedinaca, direktora ustanova, umjetnika, stručnjaka u kulturi iz nevladinog i privatnog sektora, te predstavnika Grada.

U domenu istraživanja kulturnih potreba publike sprovedena je anketa na uzorku od 750 slučajno odabrana punoljetnih građana Banje Luke. Nakon temeljne analize i pregleda postojećeg stanja, kroz pet ciljeva utvrđen je desetogodišnji Strateški plan razvoja kulture Banje Luke 2018–2028. godine.

Osvrćući se na nacrt Strategije razvoja kulture, predsjednik Skupštine Grada Zoran Talić je izrazio zadovoljstvo što je došlo do ovog dokumenta.

-Lično, u strategiji sam vidio ono što stalno insistiram zadnjih par godina, da pokušamo izdvojiti tvrđavu Kastel kao jednu posebnu cjelinu i da se fomira jedna posebna javna ustanova, a da Kastel bude taj koji će praviti svoj sadržaj i na neki način istupati prema određenim fondovima, tražiti određena sredstva i upravljati svim istorijskim spomenicima – kazao je Talić. On je rekao da ga posebno raduje plan o povećavanju izdvajanja za oblast kulture.

Kako je rekao, strategijom razvoja kulture, ali i ostalim akcionim planovima koji će se donositi na godišnjem nivou, sredstva za kulturu povećavaće se za jedan odsto ili nešto malo manje od jedan odsto u odnosu na kompletan budžet.

Zeleno svjetlo za programe gradskih ustanova

Na današnjem zasjedanju usvojene su odluke o razvrstavanju lokalnih puteva i ulica i o upravljanju, građenju, rekonstrukciji, održavanju, rehabilitaciji i zaštiti lokalnih puteva i ulica u naselju na području grada Banje Luke.

Više nacrta izmjene dijelova regulacionih planova i odluka o dodjeli prostora u zakup pod posebnim uslovima takođe su dobili podršku na ovom zasjedanju. Zeleno svjetlo dobili su i izvještaji o realizaciji Strategije razvoja grada u periodu 2007 – 2019. godine, zaključno sa 2017. godinom i o realizaciji Plana kapitalnih investicija Grada Banja Luka za 2017. godinu.

Gradski parlament razmotrio je i prihvatio izvještaje o radu za prošlu godinu i programe rada za ovu godinu Turističke organizacije grada i JU Centar za socijalni rad Banja Luka, kao i program poslovanja za 2018. godinu JU Sportski centar „Borik“ Banja Lukai informaciju o finansijskom poslovanju JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka, za period 1.1. do 31.1.2.2017. godine.

Nastavak sjednice sutra, u 9 časova

Nastavak 22. sjednice gradskog parlamenta je zakazan za sutra, 25. april, sa početkom u 9 časova. Preostalo je da odbornici razmatraju još sedam tačaka dnevnog reda.