Радојичић са кинеском амбасадорком о градњи нових мостова у Бањој Луци

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић разговарао је данас са амбасадором Народне Републике Кине у БиХ Чен Бо.

Током сусрета у Градској управи, Радојичић је указао на предности које Бања Лука нуди инвеститорима, укључујући и потенцијалне кинеске партнере. Он је амбасадорку Бо упознао да ће, поред постојеће пословне зоне „Рамићи“, наредне године бити оспособљена и нова зона „Јелшинград“, те да су могуће и додатне, пословне локације за инвеститоре.

  • Понудили смо и два конкретна пројекта, и то у области инфраструктуре, односно изградње мостова и пречишћавања отпадних вода. Град има потребу за изградњом најмање четири моста, а кинеска страна би се могла укључити кроз финансирање комплетног пројекта и извођења радова или, пак, само кроз финансирање – казао је Радојичић.

Он је информисао амабсадорку да градске власти провјеравају интерес домаћих фирми за сарадњу са кинеским компанијама, док би се сарадња са Кином, како је нагласио, могла развити и у области културе и образовања.

Током састанка, Радојичић је упознао амбасадорку и са учешћем делегације Града на недавно одржаном Свјетском економском форуму познатијем као „љетњи Давос“, као и на конференцији под називом „градови – пријатељи Тјанђина“.

Бањалучка делегација, како је истакао Радојичић, имала је више билатералних састанака са представницима тог кинеског града, и то са замјеником градоначелника Тјенђина, са представницима градске Привредне коморе и Економске пословне зоне, те са ректором Универзитета за технологију и образовање.

Амбасадорка Бо нагласила је да постоји могућност сарадње у области мостоградње и да постоји добра перспектива у евентуалној сарадњи Републике Српске и кинеских компанија.