Prijem za književnike i umjetnike, učesnike Kočićevog zbora

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, upriličio je u subotu prijem za književnike i likovne umjetnike, učesnike večerašnje svečane akademije i Kočićevog zbora. Po završetku prijema, Radojičić je izrazio zadovoljstvo prijemom i naglasio da su književni susreti važan element Kočićevog zborovanja.

  • Ove godine u gostima su nam i mladi likovni umjetnici iz više gradova koji će, vjerujem, ponijeti lijepe utiske iz našeg grada. Na večerašnjoj svečanoj akademiji u Banskom dvoru, biće dodijeljena i Kočićeva književna nagrada čiji je ovogodišnji laureat uvaženi lingvista Milorad Telebak, kao i nagrada „Zmijanjče“ za mlade književnike. Kočić je u isto vrijeme i književnik i narodni tribun, tako da smo tokom ove sedmice nastojali da organizujemo niz događaja koji će zadovoljiti obje dimenzije Kočića – rekao je Radojičić novinarima po završetku prijema.

 

Draga gošća našeg grada je i srpska književnica iz Rumunije Ljubica Rajkić, koja radi u Ministarstvu kulture Rumunije. Ona je istakla da je Kočićev zbor veličanstvena manifestacija, jedna od najstarijih na ovim prostorima.

  • Petar Kočić je korijen ovog naroda i ovakve manifestacije moramo svesrdno da podržimo. Uz to, Kočić je uvijek savremen, i baš zbog toga moramo nastaviti njegovati sjećanje na Kočića, jer stablo bez korijena ne može opstati – poručila je Rajkić.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, Neven Stanić, najavio je večerašnju svečanu akademiju koja će biti održana u 20.00 časova, u Banskom dvoru. On je podsjetio da će, u okviru akadamije, koncert održati poznati operski umjetnik Oliver Njego, te pozvao sugrađane da prisustvuju svečanoj akademiji.