Predstavljen regulacioni plan za interopolaciju, izbačena zgrada u Novoj varoši

Uz prisustvo velikog broja građana, sinoć je u Banskom dvoru održana javna rasprava o nacrtu Regulacionog plana za interpolaciju objekata društvenih sadržaja na užem gradskom području. Ovim planovom predviđeno je da se na sedam lokacija zgrade stambeno-poslovni objekti, s tim da bi Grad u tim zgradama dobio poslovne prostore koje bi služile za društvene sadržaje.

 

Građani su pokazali veliku zainteresovanost za planska rješenja na sedam lokacija u gradu, te iznijeli brojne prijedloge i primjedbe. Plan su predstavili predstavnici preduzeća „Urbis centar“ koje je nosilac izrade plana.

Najviše pažnje pobudila je lokacija u naselju Nova varoš gdje su građani predlagali da se ne planira izgradnja objekta na uglu ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića, već da se na navedenoj lokaciji zadrži park odnosno zelena površina.

Zbog velikog broja primjedbi, gradonačelnik Igor Radojičić prošle sedmice je razgovarao sa građanima Nove varoši, te im saoopštio da će, zbog većinskog protivljenja mještana, iz prijedloga plana biti izbačena ova lokacija, odnosno da se neće ništa graditi na predmetnoj lokaciji.

Pored toga, veliku pažnju izazvala je i lokacija između Aleje Svetog Save, Ulice Vase Pelagića i ogranka Ulice Nikole Pašića na kojoj je planirana gradnja objekta na mjestu gdje se nalazi baraka u kojoj je nekada bila smještena MZ Centar. Takođe, sa građanima je razgovarao i o uloženim primjedbama u vezi u vezi planirane gradnje hotela na lokaciji koja se nalazi uz obalu rijeke Vrbas, u neposrednoj blizini Gradskog mosta, između ulica Cara Lazara i Brace Potkonjaka.

Nacrtom RP za interpolaciju objekata društvenih sadržaja obuhvaćeni su prostori na sedam  mikrolokaliteta:

  • između Ul. Zmaj Ognjenog Vuka, Mojkovačke ulice i njihovih ogranaka;
  • na uglu Ulica Vasilija Ostroškog i Hajduk Veljka;
  • na uglu Ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića;
  • između Ul. Cara Lazara, Brace Potkonjaka i rijeke Vrbas;
  • uz Ulicu palih boraca;
  • uz Ulicu Petra Velikog;
  • između Aleje Svetog Save, Ul. Vase Pelagića i ogranka Ul. Nikole Pašića

Ovaj plan bio je izložen na javni uvid u periodu od 15. maja do 15. juna 2018. godine.

Prema proceduri, na uložene primjedbe građana, uključujući i one koje su upućene na javnoj raspravi, biće pismeno odgovoreno, nakon čega će cjelokupan materijal u formi prijedloga regulacionog plana biti uvršten za jednu od narednih sjednica Skupštine grada.