Предложено формирање форума за безбједност грађана

Градоначелник Бањe Луке Игор Радојичић, предложио је градском парламенту да се формира форум за безбједност грађана. У образложењу ове одлуке, о којој ће Скупштина града изјаснити 26. јуна, Радојичић наводи да је циљ да се грађани, заједно са представницима надлежних институција, активно укључе у анализу тренутног стања и предлагање мјера за подизање степена безбједности у граду.

Према његовим ријечима, у раду форума би учествовали представници ресорних институција, грађани и представници Градске управе.

– Форум се формира са циљем да се грађани активно укључе у анализирање, планирање и предлагање мјера за подизање безбједности у граду, свјесни да је потребна боља комуникација између полиције, надлежних институција и самих грађана – рекао је Радојичић.

Како је нагласио, форум би, између осталог, требало да анализира разне безбједносне изазове на подручју града, укључујући, између осталог, и тренутну ситуацију са видео надзором.

– Поред тога, форум би анализирао тренутно стање и давао приједлоге у вези са побољшањем безбједности на „осјетљивим“ локацијама, попут ноћних клубова, школа и других мјеста на којим се, потенцијално, могу очекивати безбједносни проблеми – рекао је Радојичић.

Према одлуци, форум би дјеловао као савјетодавно дјело у оквиру Градске управе.

Иначе, према приједлогу ове одлуке, чланови форума би били: грађани из пет мјесних заједница, начелник Полицијске управе Бања Лука, директор Центра за социјални рад, шеф ватрогасне јединице, директор Дома здравља, предсједници актива директора основних и средњих школа, начелник Комуналне полиције, те координатор пројекта „Рад полиције у заједници“. Са друге стране, Градску управу би представљали градоначелник и предсједник Скупштине града.