Почела реконструкција главне саобраћајнице кроз Чесму

Почела је реконструкција главне саобраћајнице кроз Чесму, у Улици Петра Великог, на потезу од новоизграђеног моста преко ријеке Врбања до Православне цркве у том насељу.

Градоначелник Игор Радојичић казао је да је ово један од већих послова у области саобраћаја који нам слиједи.

-Ријеч је о потпуној модернизацији саобраћајнице у дужини од преко 800 метара, ширине шест метара, са обостраним тротоарима, јавном  расвјетом, аутобуским стајалиштима и оборинском канализацијом – нагласио је Радојичић.

Реконструкција ове саобраћајнице је дуго времена постављана као захтјев самих мјешатана Чесме, јер је ово врло фреквентна улица, врло насељено подручје, са доста школске дјеце.

-Сада ћемо имати далеко боље услове у овом насељу, које је иначе веома пострадало у поплавама 2014. године и управо средства за обнову смо добили на основу програма опоравка од поплава – казао је Радојичић. Он је додао да је поступак јавног позива водило надлежно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, односно Једница за координацију пољопривредних пројеката АПЦУ, преко које је Граду и одобрен кредит Свјетске банке у износу од око 750.000 КМ за реконструкцију Улице Петра Великог.

Као најповољнији извођач радова је изабрано предузеће „Козарапутеви“ д.о.о. Бања Лука, које има рок од 60 дана за завршетак радова.

-Иначе, ова година би требало да буде година обиљежена пројектима из области саобраћаја. Односно, више од десет милиона КМ биће уложено у саобраћајнице, шест кружних раскрсница, један мост и низ саобраћајница у граду – казао је градоначелник.

Када је ријеч о плановима за насеље Чесма, у сарадњи Града са УНДП-ом у овој години се очекује почетак реконструкције школе која је у лошем стању.

-Радићемо и дио водовода у Чесми два, а у Чесми четири разговарамо са Општином Лакташи о рјешавању уредног водоснабдијевања за неколико стотина домаћинстава – закључио је Радојичић.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да им је у цијелом овом послу веома важна сарадња са мјештанима.

-Уколико не буде те добре комуникације са мјештанима, цијели пројекат може доћи у питање. Да би извођач несметано радио и да би пратили предвиђену динамику, неопходно је да се што прије почне са скидањем ограда и да се омогући приступ извођачу да изводи радове – рекао је Сандић и позвао мјештане са којима су склопљени споразуми о експропријацији некретина, а који нису доставили пореска увјерења о измиривању својих пореских обавеза, да то учине како би се кренуло са исплатама.

Говорећи о могућим измјенама у режиму одвијања саобраћаја за вријеме радова, Сандић је рекао да ће се настојати да евентуалне измјене буду у временским интервалима када је саобраћајница најмање оптерећена.

Предсједник Савјета МЗ Чесма Миладин Маличевић рекао је да је обнова ове саобраћајнице много значајна за становнике овог насеља.

-Ово ће свакако промијенити насеље у позитивном смислу – закључио је Маличевић.