Počela podjela sjetvenih paketa, uskoro pomoć za još 650 sugrađana

U Banjoj Luci je danas počela podjela 450 paketa poljoprivrednog materijala za sjetvu, koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Za sve ostale prijavljene sugrađane, odnosno njih 650, grad Banja Luka obezbijediće novčanu subvenciju za nabavku identičnih sjetvenih paketa.

Gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da je potrebno zasijati slobodne poljoprivredne površine kako bismo imali što više domaće hrane na raspolaganju.

  • Banja Luka ima mnogo veći broj prijavljenih od predviđenih 450, tako da ćemo mi u narednom periodu obezbijediti novčanu subvenciju za sve one koji su se prijavili, a imamo više od 1.100 sugrađana koji žele da zasiju slobodne površine – poručio je Radojičić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, istakao je da, s obzirom na krizne okolnosti, treba podstaći stanovništvo da zasnuje proizvodnju poljoprivredih kultura.

  • Ova pomoć namijenjena je za one ljude koji se primarno ne bave poljoprivrednom proizvodnjom, ali imaju uslove da je započnu. Paketi sadrže sadni materijal za desetak vrsta povrća, potom đubrivo kao i sredstva za pospješivanje rasta, te prskalicu. Ministarstvo je pripremilo oko 9.000 paketa za cijelu Republiku Srpsku, a veoma smo zadovoljni činjenicom da se većina lokalnih zajednica uključila u ovaj projekat – rekao je Pašalić.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić, izjavio je da su paketi prevashodno namijenjeni ranjivim kategorijama stanovništva kao što su višečlane porodice, te primaoci socijalne pomoći.

  • Pored ove akcije, u utorak ćemo objaviti javni poziv našim poljoprivrednicima, kako bi ih kroz program subvencija, vrijedan milion KM, pokušali animirati na što masovniju sjetvu – zaključio je Ilić.